VSW Expeditie houdt vast aan de waarden kwaliteit, betrouwbaarheid en openheid

SPECIALIST IN DELICAAT TRANSPORT MET EEN HART VOOR MEUBELEN

“Lange tijd was het te rustig maar de afgelopen weken, na de zomervakantie, begint het gelukkig weer drukker te worden”, zo zegt Maarten van der Struik, directeur-eigenaar van VSW Expeditie uit Enschede. Hij ziet de rustige periode tot de zomervakantie als een nawee van de pandemie: “Er werden veel meubelen verkocht tijdens het verplicht thuisblijven en veel bedrijven hebben het daarna lastig gekregen. Wij zijn blij dat we na een aantal failliete klanten nu weer een paar grote nieuwe klanten erbij hebben voor opslag, transport en eventueel montage.” Hij weet waarom klanten voor de service van VSW Expeditie kiezen: “We zijn zeer betrouwbaar, precies en doen wat we beloven. ‘Actief meedenken met klanten’ roept iedereen, maar wij doen het echt.”

 

“WE KRIJGEN VAAK DE VRAAG OF WE NOG ZELFSTANDIG ZIJN. JA, WANT ZO ZIJN WE FLEXIBEL EN KUNNEN WE ONZE EIGEN KOERS BEPALEN.”

 

Met Bree’s New World en NOGA Design heeft VSW Expeditie in korte tijd twee mooie bedrijven als klant weten te verwerven. “Daar ben ik heel blij mee. Er zijn helaas veel bedrijven die gepiekt hebben tijdens de pandemie en het nu moeilijk hebben: de vraag is gedaald en in veel gevallen moeten ze NOW of uitgestelde belastingen terugbetalen. Ik heb gemengde gevoelens over deze bedrijven: het is nooit leuk wanneer iemand failliet gaat maar wanneer dit door verkeerd management komt vind ik het alleen heel zuur voor de medewerkers die er niets aan kunnen doen dat ze geen baan meer hebben.” Hij typeert de gang van zaken bij zijn bedrijf als “fiks of niks: of we hebben bijna te veel werk tegelijk of het is bijna te stil. Gelukkig is het nu fiks. Net voor en tijdens deze zomer moesten we interen op onze reserves, zo rustig was het in de markt. Nu trekt het weer aan en krijgen we veel aanvragen.” Er werken op dit moment 85 medewerkers in Enschede: “We hebben gelukkig van niemand afscheid hoeven te nemen tijdens de magere periode, op het natuurlijk verloop van gepensioneerde chauffeurs na. Wanneer het volume gelijk was gebleven dan had ik hen niet vervangen. Nu dus wel.”

 

OPRECHT INTERESSE

Het kenmerkt hoe Maarten is als ondernemer en als mens: open en eerlijk. Daarnaast heeft hij van huis uit veel naastenliefde meegekregen. “We zijn groeipartner van Red Een Kind en in het kader daarvan volgde ik onlangs een lezing van Ben Tiggelaar. Hij heeft me inspiratie gegeven om nog meer na te denken over hoe ik bijvoorbeeld omga met de medewerkers. Het schiet er wel eens bij in door de tijdsdruk maar ik wil oprecht interesse tonen in hun wel en wee zodat we nog beter met elkaar kunnen samenwerken. Ik zie mijn team als interne klanten waar ik ook mijn best voor wil doen. Dus vraag ik altijd wat er bij mensen leeft, ik vul niets in van tevoren.’’ Een goede samenwerking is op dit moment zeker van belang nu het volume weer toeneemt en alle hens aan dek nodig zijn. “Ik help soms mee met laden en lossen als het moet en dan zie ik sommige collega’s kijken: kijk nou, de baas doet mee. Ik zie mezelf niet als de baas die boven hen staat: de medewerkers zijn belangrijk, zij zijn mijn ambassadeurs. Ik geef leiding, maar ik ben niet beter.”

 

DELICATE GOEDEREN

Wat vindt Maarten het leukste aan zijn werk als gespecialiseerd transporteur? “Meubelen zijn delicate goederen die je met zorg en aandacht moet vervoeren en opslaan. Een meubelstuk heeft voor de mensen die het hebben gekocht naast een financiële vooral een emotionele waarde. Met een nieuw meubel in huis heb je voor een deel ook ineens een nieuw huis, mensen reageren altijd blij wanneer het nieuwe meubel arriveert. Dat wij op die manier mensen blij kunnen maken vind ik heel leuk.

Ook de combinatie van fysiek en schoon werk vind ik mooi, we werken met nieuwe producten die zo uit de fabriek komen. Maar met name het gevoel van verantwoordelijkheid: consumenten verheugen zich op het meubel en wij mogen dat feestje niet verpesten. Een ander aspect is het ruimtelijke: we spelen de hele dag door Tetris met het inladen van de vrachtwagens. Het volledig en optimaal kunnen benutten van de laadruimte vind ik gaaf.

 

VOLLEDIG ONTZORGEN

Na het overnemen van het bedrijf van zijn vader heeft Maarten willen vasthouden aan de normen en waarden zoals deze al bestonden binnen het bedrijf: “Daar wil ik niets aan veranderen. Volledige aandacht voor de klanten en deze zoveel mogelijk willen ontzorgen staat voorop. Op een eerlijke, heldere wijze communiceren en nakomen wat we beloven.” Wat hij wel heeft veranderd na zijn toetreding als directeur is de automatisering: “Dat stond een tijdje stil, mijn vader had ook de energie niet meer om dit proces op te starten. Straks hebben we via scannen een inkomstcontrole: de klanten weten wanneer een partij bij ons binnen is. De orders van de klanten komen nu al foutloos direct bij ons binnen. Nu willen we de orderprocessen en met name de douaneprocessen verder automatiseren met het programma C4T in plaats van handmatig werken met een tussenkomst van een buitenlandse broker.

Transport naar het Verenigd Koninkrijk neemt na de Brexit nu nog een dag extra in beslag omdat we op de aanzuivering van onze documenten moeten wachten, straks is het minutenwerk. Het scheelt 75 procent van de tijd. Met de C4T software hebben we een voorsprong op andere transporteurs op de markten in Groot- Brittannië en Ierland, wat ook nu nog steeds groeimarkten zijn. Veel expediteurs zijn na de Brexit afgehaakt, wij zijn blijven doorgaan met rijden, met eigen chauffeurs ter plekke op locatie.” Hij glimlacht: “Mijn oom doet nu nog de douaneformaliteiten, hij kan straks met een gerust met pensioen. We vervangen mensen na hun pensioen niet meer dankzij de automatisering maar we bezuinigen ook niemand weg. We doen nu meer werk met minder mensen en dat is nieuw.” Wat trouwens niet veranderd is: “De kwaliteit die de klanten van ons verwachten, die is en blijft zeer hoog.”

 

HIJ TYPEERT DE GANG VAN ZAKEN BIJ ZIJN BEDRIJF ALS “FIKS OF NIKS: OF WE HEBBEN BIJNA TE VEEL WERK TEGELIJK OF HET IS BIJNA TE STIL. GELUKKIG IS HET NU FIKS.”

 

B2B EN B2C

Binnen het bedrijf is er een onderscheid tussen B2B chauffeurs (80 procent van alle chauffeurs) en de B2C chauffeurs die in bussen rijden en ter plekke meubelen monteren namens heel veel opdrachtgevers. Maarten: “Ze krijgen goede reviews van klanten en consumenten, zij dragen de witte handschoenen die je op de opleggers ziet staan. Ze bezorgen, pakken uit, monteren en nemen het afval weer mee, ze doen alles. Ze laten een nieuwe eetkamer achter wanneer ze klaar zijn. Het is maar 20 procent van ons chauffeursbestand maar ze zorgen voor een stabiel deel van de omzet.” Hij ziet wel dat sommige winkeliers zichzelf steeds meer overbodig dreigen te maken door het vragen om drop shipments vanuit de groothandel of de leverancier direct bij de eindklant. “Aan de andere kant hebben ze nog wel een toegevoegde waarde door het proef zitten in een fysieke winkel.

Maar wanneer ze vaak van leverancier wisselen weet de consument ook niet meer waar hij aan toe is. Er is denk ik een golfbeweging bij consumenten tussen kiezen voor persoonlijk contact met de winkelier of kiezen voor het gemak van online bestellen. Een slimme winkelier weet daartussen een balans te vinden. Wat scheelt is dat in de meubelbranche niet de tijdsdruk heerst zoals in de consumentenelektronica, waar alles draait om wie het snelste bezorgt. Mensen zijn wel bereid om even te wachten op het nieuwe meubel. Het wachten kan het geluksmoment zelfs nog versterken. Oh, jongens, de bank komt al over drie weken, ik kan bijna niet meer wachten. Mensen bereiden zich fysiek en mentaal voor op dat moment: we moeten nu alles aan de kant zetten, hoe zal de nieuwe bank of tafel in de kamer staan? Deze beleving klinkt bijna overdreven maar het is wel onze ervaring vanuit de B2C bezorging.”

 

“VOLLEDIGE AANDACHT VOOR DE KLANTEN EN DEZE ZOVEEL MOGELIJK WILLEN ONTZORGEN STAAT VOOROP. OP EEN EERLIJKE, HELDERE WIJZE COMMUNICEREN EN NAKOMEN WAT WE BELOVEN.”

 

MEER MAATWERK

VSW Expeditie krijgt steeds meer te maken met maatwerk oplossingen die hun klanten aanbieden aan consumenten. “Dat betekent een iets langere levertijd maar daar krijgen wij geen klachten over. We kijken met klanten hoe we standaard levertijd met maatwerk kunnen combineren, bijvoorbeeld door halffabricaten op voorraad te houden en deze samen te voegen wanneer de order compleet is.” Het bedrijf verzorgt de totale logistiek indien gewenst: van containerontvangst en voorraad houden tot order picking en soms ook bezorgen binnen 24 uur van kleine pakketten via een externe koerier en levering plus montage. De huidige opslag in Enschede is ongeveer 9.000 vierkante meter groot. Met 85 medewerkers is het bedrijf niet de grootste specialist in meubeltransport.

“We krijgen vaak de vraag of we nog zelfstandig zijn. Ja, want zo zijn we flexibel en kunnen we onze eigen koers bepalen. We hebben geen aandeelhouders en board members. Het maakt ons misschien iets kwetsbaarder omdat we niet kunnen profiteren van een bepaald schaalvoordeel, bijvoorbeeld bij het kopen van nieuwe vracht- wagens, maar het weegt niet op tegen het vertrouwen dat we krijgen als kleiner familiebedrijf. Onze identiteit is belangrijk, ik ben van huis uit christelijk opgevoed en daar komt ook mijn streven vandaan om altijd goed en eerlijk om te gaan met mensen. Ook de naastenliefde en het ondersteunen van goede doelen. Zo probeer ik te leven naar Gods wil. Ik zal eerlijk zeggen dat ik gebeden heb om steun toen het minder goed liep. Wanneer het dan nu weer een stuk drukker is kan het lijken op een bestelling in plaats van een gebed, maar dat is verre van de waarheid.’’

 

“IK ZIE MIJN TEAM ALS INTERNE KLANTEN WAAR IK OOK MIJN BEST VOOR WIL DOEN. DUS VRAAG IK ALTIJD WAT ER BIJ MENSEN LEEFT, IK VUL NIETS IN VAN TEVOREN.”

 

DUURZAAMHEID

Overstappen op elektrisch transport omwille van duurzaamheid en het verminderen van de uitstoot van CO2 is op dit moment nog geen optie, zo zegt hij: “De wil om te verduurzamen is er zeker, maar het is voor ons nog te vroeg. We zouden de busjes binnen Nederland misschien elektrisch kunnen laten rijden maar verder weg lukt niet. Ik weet ook niet wat de norm gaat worden: elektrisch of waterstof? Prijstechnisch gezien is het lastig: een e-truck kost 5 ton, een gewone truck 125.000 euro. Ik kan het me niet veroorloven om hier een laadplein van 4 miljoen euro te laten aanleggen. We zijn niet groot genoeg om een voorloper te zijn. Ik wacht af welke kant het opgaat en dan ga ik kijken of we kunnen investeren.” Hij wijst erop dat de nieuwe Volvo trucks die het bedrijf onlangs heeft gekocht een goede balans hebben tussen verbruik en uitstoot: “We doen het binnen de kaders van wat mogelijk is met verbrandingsmotoren best goed.” Wat de toekomst in het algemeen betreft zegt hij: “We hebben goede hoop, zeker bij deze piek na de vakantieperiode. Ik zie weer een stijgende lijn en hopelijk houden we deze lang vast.”

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business magazine, editie  13 november  2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding