In de woonbranche is een nijpend tekort aan goede interieurvakmensen. Een nieuw samenwerkingsverband tussen HMC, INretail, werkgevers en UVW gaat zich actief richten op het werven en opleiden van zij-instromers tot interieurvakman (m/v).
Momenteel worden zo’n 130 leerlingen opgeleid tot interieurvakman (m/v). Dat is 30 procent meer dan voorgaande jaren. Die groei is positief, maar is nog geen oplossing voor het tekort aan goede vakmensen. Uit cijfers van INretail blijkt dat er minimaal 800 vacatures zijn. Om deze in versneld tempo in te vullen worden de mogelijkheden verkend om zogenaamde zij-instromers te benaderen; mensen die ervaring hebben in de bouw of met klussen, handig zijn met hun handen en secuur kunnen werken.
Maar hoe krijg je deze groep enthousiast voor een baan als woningstoffeerder, projectstoffeerder of keukenmonteur? Het HMC (Hout- en Meubileringscollege) in Rotterdam, INretail, UWV en het Werkgevers Servicepunt Rijnmond zijn samen een initiatief gestart voor het werven en opleiden van deze de zij-instromers tot interieurvakman
Het doel van de samenwerking is om de komende periode via de accountmanagers van het UWV (ook in de regio’s Haaglanden en Zeeland) zo’n 50 kandidaten te werven, die worden omgeschoold tot Interieurvakman of -vrouw. Zij krijgen een speciale opleiding bij het HMC in Rotterdam, die in totaal negen maanden duurt. Men gaat dan één dag in de week naar school en leert het vak vooral in de praktijk door aan de slag te gaan bij de werkgever. In deze opleiding worden alle facetten van het vak (van raam tot vloer) meegenomen, zodat er een goede basis wordt gelegd voor deze nieuwe vakmensen.
De eerste groep werkgevers die is benaderd heeft enthousiast gereageerd op dit initiatief. Er is een grote vraag naar nieuwe vakmensen voor het stofferen van huizen en projecten. Iedereen heeft openstaande vacatures, men vindt het dan ook belangrijk dat verschillende mogelijkheden om ambachtslieden te werven worden verkend.
Het UWV en het Werkgevers Servicepunt gaan de komende tijd kandidaten werven en selecteren. Met elke kandidaat volgt een persoonlijk gesprek, waarbij wordt beoordeeld of iemand over voldoende aanleg beschikt om het vak van interieurvakman of -vrouw te leren. De geselecteerde kandidaten worden begin september uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op het HMC, waarna speeddates volgen met mogelijke werkgevers.
Het streven is dat uiteindelijk zo’n 15 tot 20 kandidaten de opleiding gaan volgen en in dienst treden bij één van de werkgevers. Als deze aanpak succesvol is, dan zal het concept uitgerold worden naar alle regio’s in Nederland, zodat er veel meer instroom voor het beroep zal zijn.
Werkgevers die zich nu al willen aanmelden voor dit initiatief kunnen contact opnemen met Bert-Jan van der Stelt (foto) van INretail: bjvdstelt@inretail.nl, 06 51811876.