De smaakmakers van Serax

‘Stedentrips bieden inspiratie. Londen, Kopenhagen en Parijs, overal doe ik wel inspiratie op’
Wat hebben topkok Sergio Herman, ontwerper Piet Boon, modeontwerpster Ann Demeulemeester en kookboekenschrijvers Ottolenghi en Pascale Naessens gemeen? Ze werken allemaal samen met Serax, het Belgische designmerk dat wereld- wijd bekend staat om zijn serviesgoed, glaswerk en bestekken; allemaal met een eigen verhaal en identiteit. Daarnaast bestaat de collectie uit prachtige woon- accessoires, verlichting en zelfs (outdoor) meubilair. Een kijkje over de grens in de keuken van Serax toont dat de samenwerking tussen creatieve en ambachtelijke vakmensen, steevast resulteert in smakelijke creaties voor zowel de amateur- als chef-kok. Eigenlijk voor iedereen die op tafel en daarbuiten die fijnzinnige finesse zoekt tussen functionaliteit en esthetiek.
Serax werd in 1987 opgericht door de broers Serge en Axel van den Bossche, vandaar de naam Ser-Ax. Karakteristiek voor het Serax DNA zijn de samenwerkingen met zowel opkomende als gevestigde namen uit de internationale design- en gastronomiewereld. De bekendste namen uit Nederland zijn chef-kok Sergio Herman en ontwerper Piet Boon.
SERGIO HERMAN
Sergio Herman is bekend als chef-kok en horeca-ondernemer. Hij vergaarde internationale faam met zijn restaurant Oud Sluis in Sluis. Onder zijn creatieve leiding groeide het restaurant uit tot een culinaire hotspot, behaalde het drie Michelin- sterren en werd het jarenlang uitgeroepen tot een van de 50 beste restaurants ter wereld. In 2013 sloot Oud Sluis, waarna Herman divers bekroonde restaurantconcepten ontwikkelde, waaronder ‘Le Pristine’ en het legendarische ‘Frites Atelier’. In 2014 opende Sergio Herman zijn ‘The Jane’ in Antwerpen, dat al snel twee Michelin-sterren kreeg. Speciaal voor dit restaurant ontwierp Herman samen met Serax een servies.
De ‘Surface’ water- en wijnglazen hebben een unieke textuur op het oppervlak, waardoor een prachtig spel van licht en schaduw ontstaat.
SURFACE VOOR THE JANE
Sergio Herman leerde Frank en Axel van Serax kennen tijdens zijn voorbereidingen voor ‘The Jane’. Er bloeide een vriendschap op en van daaruit ontstond het idee om samen een servieslijn te ontwerpen. Al snel was de eerste collectie van Sergio en Serax een feit: ‘Surface’. Zijn inspiratie haalde hij uit de ruige natuur van Zeeland; de ruwe texturen, mooie onvolmaaktheden en het diepe grijs van de Noordzee. In elk oppervlak weerspiegelt een bijzondere diepte. De collectie omvat een breed servies van kopjes, schotels, borden en schalen in allerlei formaten en daarnaast glazen, snijplanken van Canadees esdoornhout, keuken- en steakmessen, onderzetters van geweven waterhyacint en matzwarte terracotta ovenschaaltjes. Het servies is gemaakt van aardewerk met drie verschillende afwerkingen, in Camogreen, Rustybrown en Indigrey. De glazen zijn geschikt voor alle dranken, warm en koud; van koffie tot cocktail. De dikte van het glas zorgt voor een optimale isolatie. Leuk feitje: Sergio Herman heeft de glazen als het binnenstebuiten te ontwerpen: de buitenkant is glad, het profiel zit aan de binnenkant.

Voor zijn restaurant ‘The Jane’ in Antwerpen, ontwierp Sergio Herman samen met Serax de uitgebreide servieslijn ‘Surface’. Karakteristiek zijn de ruwe texturen, mooie onvolmaaktheden en het diepe grijs van de Noordzee. De vorm van het handgemaakte bestek is geïnspireerd op het klassieke Franse horecabestek.
PIET BOON
Van topkok Sergio Herman naar ontwerper Piet Boon is een korte lijn. Studio Piet Boon (1983), een wereldwijd opererende studio voor exterieur-, interieur- en productontwerp, ontwierp immers het award-winning interieur voor ‘The Jane’. En in 2018 tekende Boon ook voor het vernieuwde interieur van het restaurant, met nieuwe, op maat gemaakte meubels, hogere zitelementen, diverse kunstvoorwerpen en een nieuw kleurenpalet, geïnspireerd op de intrigerende glas-in-lood ramen van Studio Job. En, als bijna vanzelfsprekend, ontwierp Piet Boon ook een Serax-servies voor ‘The Jane’: Base.
‘Inku’, zo heet de tweede collectie van Sergio Herman; ontstaan uit de waardering voor de lokale en pure serviezen die Sergio ontdekte tijdens zijn culinaire reizen naar Japan. De uitgebreide serviescollectie varieert van kleine amusebordjes tot serveerschalen. In drie kleuren: schelpwit, zwart en grijsgroen. Inku biedt ook tafel- en kookaccessoires, koffie- en theeserviezen, fijn glaswerk, potten en pannen en messen (Foto: Kris Vlegels).

‘Base’ is een zeer compleet servies van Piet Boon, speciaal ontworpen voor het restaurant ‘The Jane’ van Sergio Herman; even verfijnd als functioneel. De ronde basisvorm is – inderdaad – basic en biedt zo een vrijwel blanco canvas voor de gerechten. Boon ontwierp er ook bestek en een glascollectie bij.
BACK TO BASE
Base is een zeer compleet, verfijnd en functioneel servies van een hoge kwaliteit porselein. Het servies is bijzonder hittebestendig en bevat geen lood of cadmium. De ronde basisvorm is – inderdaad – basic en biedt zo een vrijwel blanco canvas voor de gerechten. Boon ontwierp er ook bestek en een glascollectie bij.
‘De stap om niet alleen in- en verkoop te doen, maar ook zélf te gaan ontwerpen, bleek dé manier om zich te onderscheiden van hun concurrenten’

‘Perfect Imperfection’; het grillige, organische servies van porselein van beeldend kunstenaar Roos Van de Velde zit al sinds 2012 in de collectie van Serax en is nog altijd een van de bestsellers. Naast het originele ronde servies, is er nu ook een vierkante uitvoering.
VAN BLOEMPOT NAAR TABLEWARE
Serax begon klein. Nadat de broers van den Bossche in 1987 de zaak van hun moeder over hadden genomen, werkten ze vanuit een garage verder aan de distributie van koperen bloempotten aan bloemisten en tuincentra. Er kwamen andere bloempotten en vazen bij en het bedrijf groeide snel; zowel qua magazijn als personeel. In 2011 ging broer Serge uit het bedrijf en deelde Axel het CEO-schap met neef Frank Lambert, die in 2017 uitstapte. Maar nog altijd staat het familiebedrijf onder enthousiaste leiding van Axel. De stap om niet alleen in- en verkoop te doen, maar ook zélf te gaan ontwerpen, bleek dé manier om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Al snel begon Serax samen te werken met externe ontwerpers; in het begin vooral bloemisten.
De lancering van de Roos van de Velde-collectie in 2008 was een belangrijke stap. Vanaf toen ging Serax zich namelijk concentreren op serviesgoed en tafeldecoratie in plaats van bloempotten. Van bloemisten en tuincentra werden toprestaurants en sterrenhotels van over de hele wereld klant bij Serax. Nog altijd maakt de horeca een groot deel uit van de omzet: 40 procent is tableware en daarvan gaat 70 procent naar hotels en restaurants. Zo eet je van Serax-servies bij onder meer Albert Adrià’s Enigma restaurant, Jean George in New York City en Nobu in Milaan.

Nog zo’n iconisch ontwerp van Serax: de ‘Cactus’ vaas van Marie Michielsen, echtgenote van Serax- eigenaar Axel Van den Bossche. Handgemaakt van aardewerk; in L, M en S.
INTERNATIONALE PRODUCTIE
Serax is inmiddels internationaal uitgegroeid tot een toonaangevend lifestyle-merk. Het bedrijf werkt hoofdzakelijk met Europese ontwerpers. Naast hun overtuigende internationale aanwezigheid, wordt ook internationaal geproduceerd. Voor elk prototype wordt wereldwijd gezocht naar de juiste vakmensen om de collectie op traditionele wijze te vervaardigen. Naast design, is vakmanschap dan ook een tweede centrale schakel binnen Serax. Het is de knowhow van die internationale makers, die hen in staat stelt de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is met traditionele materialen zoals steen, keramiek, hout, metaal, glas en marmer. Serax werkt met vaste ateliers in onder meer China, Portugal en Vietnam, alsook in België. Het hoofdkwartier met showroom van Serax staat in Kontich, overige showrooms zijn er onder meer in Amsterdam en Parijs.

Dé collectie waarmee Serax naam maakte bij het grote publiek? ‘Pure’, het serviesgoed van kookboekschrijfster Pascale Naessens. De eigenzinnig gekleurde borden, kommen, kopjes en schalen in keramiek uit 2012 zijn veel gekopieerd, maar nooit geëvenaard.
‘Voor elk prototype wordt wereldwijd gezocht naar de juiste vakmensen om de collectie optraditionele wijze te vervaardigen’
20.000 ITEMS
Sinds de oprichting heeft Serax zo’n 20.000 verschillende items op de markt gebracht. Veel producten waren erg trendgevoelig en daarom maar kort op de markt. Maar er zijn ook items die al járenlang goed verkopen. Onder andere het servies ‘Pure’ van Pascale Naessens, ook in ons land bekend van haar kookboeken. Op dit moment staan er circa 4.000 items in de verschillende catalogi. Na tafellinnen en decoratieve items, wordt een deel van de omzet inmiddels ook gehaald uit (klein) meubilair en verlichting. Een categorie waar Serax meer en meer van verwacht en waar dus regelmatig nieuwe producten in worden uitgebracht. Van de totale omzet van Serax vorig jaar ruim 42 miljoen euro komt circa 70 procent van buiten België. Als groeimarkten ziet Serax met name het Midden- Oosten en de Verenigde Staten, waar veel nieuwe restaurants en horecaconcepten het licht zien.
Aan de collectie van modeontwerpster en kunstenares Ann Demeulemeester is ruim twee jaar gewerkt. Glaswerk, servies en bestek worden gemaakt in China, zoals de meeste collecties van Serax, de meubelcollectie in Europa. In haar servies ‘Dé’ is duidelijk haar handschrift herkenbaar: het spel van clair-obscur, licht en schaduw. In verschillende lagen is handmatig een dégradé op de randen van de borden geschilderd, zodat een minutieus lijnenspel ontstaat. In zwart, wit en rood. Ook bij haar lamp ‘Rey’ zien we een dergelijk dégradé en lijnenspel, deze keer in de vorm van tweekleurige viscose draadjes, nog eens versterkt door de spiraalvormige ophanging (Foto lamp: Victor Robyn).
Copyright
© 2024/2025 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Home Deco magazine.