Vorig jaar was het veel minder prominent zichtbaar als thema: duurzaamheid tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Vandaag heeft beursdirecteur Maria Porro een verklaring ondertekend dat de beurs in alle opzichten veel duurzamer moet worden.
De Italianen zijn goed in het schrijven van ronkende teksten over duurzaamheid als hart van alles wat ze doen tijdens de beurs, het maken van blijvende herinneringen tijdens wat toch vooral een inkoopmoment is, de beurs als een zich constant ontwikkelend laboratorium voor design en creativiteit dat de uitdagingen van onze wereld vol energie, talent en gezamenlijke intelligentie tegemoet treedt en dit altijd onder de vlag van grote schoonheid. Bella forma. Geen beursorganisatie die deze kunst zo goed beheerst als de Salone del Mobile.
Dit allemaal als aanloop naar de mededeling dat de beurs haar duurzaamheidsbeleid (Sustainability Policy) voor dit jaar heeft vernieuwd en geperfectioneerd, zowel in de organisatie van de beurs als in de manier waarop er zaken worden gedaan door de beursorganisatie. Want, zo wordt gezegd, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar, hebben een schaarste aan grondstoffen en we zijn allemaal verantwoordelijk voor het welzijn van deze planeet. De beurs moet competitief blijven en klaar staan voor de toekomst. Dit klinkt eerder als een oproep aan zichzelf dan naar de buitenwereld, maar dit terzijde.
Het beleid van de beurs staat nu zwart op wit: dat duurzaam en met oog op de lange termijn een beurs organiseren in lijn moet zijn met de ethische principes van integriteit en eerlijkheid, inclusie en transparantie, met het oog op constant verbeteren van de prestaties van de beurs. Porro heeft dit document ondertekend en verklaart: “Na de editie van 2022 waar duurzaamheid het hart van de beurs vormde, onder andere met de installatie van Mario Cucinella en de toekenning van ISO 20121 in 2023, geloven we dat het cruciaal is dat we doorgaan op de weg naar duurzaamheid door onze doelen opnieuw op papier te zetten. We moeten nog meer de dialoog aangaan met alle betrokkenen. We zijn een globaal evenement. We weten hoe belangrijk het is dat we onze doelen delen met alle exposanten, de stand bouwers, de bezoekers en het gehele ecosysteem van design.” Ethiek en duurzaamheid zijn dan ook de drijfveren achter de Under The Surface installatie dit jaar: een reis die past bij de discussie over verantwoord meubelen produceren en geheel in context met de International Bathroom Exhibition van dit jaar, zo stelt de beurs.
Als context: de installatie van Cucinella in 2022, een paradepaardje destijds van de directeur dat volop kritiek leverde op de greenwashing van de globale meubelindustrie, werd in sommige kringen genadeloos afgekraakt en in de persconferentie in aanloop naar de editie van 2023 moest de directeur met zichtbare tegenzin roepen hoe het toch allemaal weer vooral om de handel moest draaien tijdens de beurs en niet om onbelangrijke zaken (vult u zelf maar in wat), tot zichtbaar grote opluchting van de vooral oudere heren van de Italiaanse houtverwerking federatie Federlegno. Het lijkt erop dat zij met het bekendmaken van dit document als leidraad voor het beleid van de beursorganisatie vanaf nu alsnog iets wil terugnemen van wat haar vorig jaar is ontnomen. Zeggen dat de beurs duurzamer gehouden moet worden mag, zeggen dat de exposanten allemaal duurzamer moeten produceren blijft een andere zaak. Op de foto Maria Porro tijdens de persconferentie vorig jaar.