RV Design (voorheen Habe) is een familiebedrijf met power en flexibiliteit. Direct na de Tweede Wereldoorlog begon Jan van Hassel met de productie van meubelen in eigen fabriek. Zijn schoonzoon Jan Verdult voegde naast het productiebedrijf een handelsonderneming toe en liet meubelen in binnen- en buitenland maken. Ronald Verdult (foto), de derde generatie, vertelt hoe hij de zaken aanpakt.
Tekst: Ria Peerdeman
Onlangs kreeg je van CBM-directeur Kees Hoogendijk een oorkonde en taart, want jullie bedrijf was tien jaar lid? Maar jullie bestaan toch veel langer?
RV lachend: “Ja het was heel aardig van het CBM. We waren tien jaar lid onder de naam RV Design. Eigenlijk zijn we lid vanaf de oprichting van ons bedrijf, dus bijna tachtig jaar. (Zie kader) Ook bij het Meubelhart horen we bij de mensen van het eerste uur. Ik geloof dat we er twee jaar tussen uit zijn gegaan, omdat we toen wilden proberen hoe ’t zou zijn om een eigen show in Breda te houden. Maar het Meubelhart kreeg toch weer onze voorkeur. Het ligt centraal, de sfeer is gemoedelijk en het is echt de plek waar onze klanten komen. We hebben nog meegemaakt dat de beurs aan de overkant van de Lek werd gehouden. En nu zitten we al heel lang bij Sit Design.”
Ik heb begrepen dat jullie van eigen productie in Nederland zijn gegroeid naar importeren vanuit andere landen.
RV: “Rond het jaar 2000 lag onze productie voor zo’n 70% in Azië en 30% in Europa, voornamelijk Nederland en Oostblok. Nu hebben we de productie helemaal uitbesteed.”
Vinden jullie ook dat Europa de laatste tijd te afhankelijk van Azië is geworden?
RV: “De laatste twee jaar zijn we inderdaad met name afhankelijk van China. We hebben natuurlijk ook gemerkt hoe hoog de containerprijzen zijn en we kennen de chip-problemen. Maar als je de meubels ergens anders wil laten produceren dat loop je tegen andere problemen aan, zoals dat het alleen in China mogelijk is om grote volumes te produceren. Wij zijn daar al dertig jaar actief en de kwaliteit is enorm verbeterd. Misschien is de kwaliteit in China zelfs wel beter dan in Europa. Dus ik voorzie niet dat we er weg gaan. Vooral grote volumes zoals bijvoorbeeld stoelen en tafelonderstellen laten we er maken. Gestoffeerde meubelen en meubelen op maat laten we in Nederland en Oost Europa produceren.”
En waar komt het design vandaan?
RV: “Dat doen we helemaal in eigen bedrijf. Ik praat met klanten, hou de trends, de mode en de beurzen in de gaten. Het is een gezamenlijk proces waarbij ik uiteindelijk beslis. Overigens is nu ook iemand van buiten het bedrijf, Cor Noordzij, voor ons aan de slag. Ik verwacht volgend jaar van die samenwerking wat van te kunnen laten zien.”
-VERVOLG INTERVIEW ONDER HET KADER-
Geschiedenis RV Design/Habe
Direct na de Tweede Wereldoorlog begon Jan van Hassel, de opa van Ronald Verdult, in Breda met het maken van meubelen. Hij was handig en zijn werkzaamheden groeiden uit tot Habe meubelfabriek. Veel succes had Habe in de jaren zestig met de productie van de eerste serie televisiemeubelen. In 1963 werd er voor het eerst zaken gedaan met het buitenland. Habe werd importeur van stoelen uit Italië. In de jaren tachtig groeide het bedrijf explosief. Er kwamen diverse panden bij en tot slot vertrok men met het magazijn naar Hulst en bleef het kantoor in Breda: Minervum 7334. Meubels werden inmiddels geïmporteerd uit België, Frankrijk, Spanje, Italië, Roemenië en Indonesië, maar de laatste jaren dus voornamelijk uit China.
Jan van Hassel, Opa van Ronald en oprichter Habe meubelfabriek en eerste generatie
Jeanne Verdult-van Hassel, moeder van Ronald en dochter van Jan van Hassel, al vanaf haar 15e werkzaam bij Habe.
Jeanne van Hassel, Jans dochter, werkte vanaf haar vijftiende mee in het familiebedrijf en nu, ze is inmiddels tachtig, werkt ze iedere morgen nog een paar uur voor RVDesign! Ze doet onder andere de beurzenplanning. Jeanne trouwde in 1963 met Jan Verdult. Hij was van zijn vak accountant en had veel talent om processen binnen het bedrijf te verbeteren. Er ging dus veel aandacht naar efficiëntie. Outsourcing bleek succesvol en van 95% productie ging het bedrijf in die tijd naar 75% import. Dat betekende ook dat de zestig man, vooral productie personeel dat men in de jaren zestig had, kon gaan inkrimpen. Via normaal personeelsverloop kon dat gelukkig. Er kwamen onder andere meer magazijnpersoneel en kantoormedewerkers. Nu zijn er 18 medewerkers in dienst, inclusief verkopers.
Tweede generatie: Jan en Jeanne Verdult-van Hassel vader en moeder van Ronald die het bedrijf hebben voortgezet als Habe Meubelen.
Salontafel no., 1, eerste salontafel uit de geschiedenis van Habe Meubelfabriek
Ronald Verdult kwam op zijn 18e in de zaak. Op alle afdelingen werkte hij. Dus hij was een tijd bijrijder, magazijnmedewerker, werkte op kantoor en hield zich bezig met automatisering. Die gedegen vooropleiding zorgde ervoor dat Ronald in 1993 toen zijn vader plotsklaps overleed, samen met zijn moeder, het bedrijf goed draaiende kon houden. Zijn zus Monique werkte ook in de zaak, maar zij moest echter door ziekte afhaken. Ook Ronalds vrouw Mireille en zijn nichtje zijn actief voor RVDesign. Ronalds zoon werkt (nog) niet in het bedrijf. Ronald vindt zichzelf te jong om al over opvolging na te denken.
Staan jullie ook op andere beurzen?
RV: “We exposeren dus permanent op het Meubelhart Beusichem. Daarnaast staan we op de Meubelbeurs in het Expo in Brussel én op de MOW in het Duitse Bad Salzuflen. Nee, niet in Keulen. Dat is meer een internationale handelsbeurs. Op Beusichem, Brussel en Bad Salzuflen vinden we onze klanten.”
Op welk prijssegment richten jullie je?
RV: “Laten we zeggen midden-hoog, maar we hebben ook het een en ander voor het laagsegment, voor de meeneemformules. Maar niet voor het laagste segment zoals Kwantum, wel net daarboven.”
Hoe denk je over de toekomst van de branche?
RV: “Heel positief. Natuurlijk moet je kijken naar zowel de korte als de lange termijn. En altijd rekening houden met het feit dat je na vijf goede jaren, vijf slechte jaren krijgt. De wereldeconomie wordt natuurlijk ook beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de problemen met energie. De zorgen van de consumenten zijn er; in Nederland met name dat er geen huizen voor starters zijn. Dus kopen ze geen meubels. Van de andere kant gaan heel veel mensen op vakantie, dus daar hebben ze wel geld voor. Ik hou natuurlijk altijd de meubelbarometer in de gaten. Die is lang positief geweest, maar nu lijkt de tijd minder.”
Waar komen jullie mee op de beurs in Beusichem?
RV: “Ik kom net terug uit China. Daar zijn we bezig met vaste tafels en uitschuiftafels met keramiek, marmer en natuursteen. Ook hebben we stoelen en fauteuils met en zonder draaimechanismes. Er zijn nieuwe stoffen, onder andere van Davis in Bouclé, Chenille en meer teddy. En nee, ik heb nog geen foto’s. De lezers moeten maar komen kijken bij het Meubelhart.”
En nu we zoveel weten van je, willen we graag tot slot weten wat je hobby’s zijn en met welke auto je rijdt.
RV: “Ik ben een fervente voetballiefhebber en doe als vrijwilliger het een en ander bij de plaatselijke voetbalvereniging. Ik reis met mijn vrouw graag, bijvoorbeeld naar Singapore, Maleisië, Curaçao. En waarmee ik rij? Altijd met een BMW.”
RV Design is vaste exposant in het Meubelhart Beusichem. De Meubelhartdagen vinden plaats op 4 en 5 september en op 11 en 12 september.
Hieronder een flinke greep uit de collectie van RV Design:
Dit artikel is gepubliceerd in Interior Business Magazine, editie 11-2023
Copyright
© 2023 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Interior Business Magazine.