EEN OPEN SPEELVELD VOOR INTERIEURONTWERPERS

 

De Oost-Westfaalse meubelfabrikant Sudbrock, gevestigd in Rietberg-Bokel (Kreis Gütersloh), wordt sinds een jaar geleid door een nieuw duo. Eigenaresse Theres Sudbrock (52) leidt het bedrijf na het overlijden van haar man Johannes Sudbrock in september 2023, nu samen met manager Anton Flechtner (43 jaar). Tijdens de vakbeurs Möbelmeile (die werd gehouden van 22 tot 26 september) blikten beiden positief terug op hun eerste jaar van hun samenwerking. “Het bedrijf staat ondanks de moeilijke situatie in de meubelbranche nog steeds stabiel in de markt”, zo zegt Theres Sudbrock.

 

Anton Flechtner en There’s Sudbrock

Anton Fletcher, een jaar geleden nam u de leiding over bij Sudbrock na het overlijden van Johannes Sudbrock. Hoe werd u ontvangen binnen het bedrijf? Anton Flechtner: “Uiterst goed en dat vond ik erg fijn. Inmiddels ken ik alle medewerkers en voel ik me hier erg thuis.”

 

Hoe ervaart u, als geboren Nedersaks, die lang in Hessen heeft gewerkt, de mentaliteit van de medewerkers? Anders gezegd: Wat kenmerkt de Oostwestfalers? “De mentaliteit tussen Zuid-Nedersaksen en Oostwestfalen verschilt niet zoveel. We zijn allebei nuchter en pakken de zaken graag direct aan.”

 

Mevrouw Sudbrock, hoe heeft u destijds deze overgang ervaren? Theres Sudbrock: “Het vinden van de juiste persoon was niet eenvoudig maar het werd echt tijd om dit te doen. Bij Anton hadden mijn man en ik beiden het gevoel dat het zou kunnen werken. De ziekte van mijn man vergde veel van ons. Het was een grote opluchting dat Anton, na een grondige inwerkperiode, snel de beslissingen nam die waren blijven liggen. Het familiebedrijf ligt mij na aan het hart en ik ben blij dat het nu in de geest van Johannes verder gaat.”

 

Hoe hebben uw klanten, de vakhandel, en uw zakenpartners op deze personele wissel gereageerd? “Een klant zei tegen mij: “De wissel bij jullie verliep vrijwel geruisloos. Complimenten!” Ik denk dat dat veel zegt.”

 

Meneer Flechtner, voor zakelijk succes zijn aantrekkelijke producten en goed opgeleide, gemotiveerde medewerkers belangrijk. Is er iets veranderd binnen het bedrijf met uw komst? “Nee, er is geen grote verandering geweest. Sudbrock was als fabrikant bij mijn start al goed georganiseerd, zowel qua personeel als producten. Ik kwam in een gespreid bedje terecht. Maar we bevinden ons in een roerige tijd in de meubelbranche. Nu is het zaak om Sudbrock naar de toekomst te leiden en nog beter te worden. We zijn een gezond, stabiel bedrijf. Dat hebben we vooral te danken aan Johannes Sudbrock. Hij had een vooruitziende blik, wat ons nu goed van pas komt. De orderportefeuille is goed gevuld. Onze verkoopafdeling heeft onze producten succesvol in de handel gepositioneerd.”

 

De meubelbranche blijft zich ontwikkelen. Welke vernieuwingen hebben jullie doorgevoerd of zijn al gerealiseerd? Waar willen jullie verbeteren? Flechtner: “De innovaties die we nu in de productontwikkeling presenteren, hadden we al een tijd in de pijplijn. Deze processen zijn lange termijn plannen. Momenteel werken we aan een betere service voor de handel, onze klanten, zoals snellere levertijden en meer ondersteuning voor de adviseurs.” Sudbrock: “Wat betreft onze bedrijfsprocessen hebben we de afgelopen maanden al aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd.” Flechtner: “Sinds het begin van het jaar hebben we onze productie beter afgestemd; de werkzaamheden moeten nu binnen een bepaalde tijd worden uitgevoerd. Zo willen we mogelijke leveringsvertragingen voorkomen. Alle medewerkers weten nu precies wanneer elk meubelstuk of -onderdeel klaar moet zijn. We zetten ook verder in op digitalisering, in de toekomst met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit gaat niet alleen om het verwerken van bestellingen, maar ook om het vroegtijdig opsporen van fouten in het productieproces.”

 

“WIJ HEBBEN HIER IN HET BEDRIJF EEN GROOT VOORDEEL, OMDAT WIJ ONZE STAGIAIRES VEEL KUNNEN BIEDEN, WE KOPEN GEEN KANT-EN-KLARE ONDERDELEN IN. WE MAKEN ALLES ZELF.”

 

Worden meubels met behulp van AI uiteindelijk beter? Flechtner: “Het meubel zelf wordt niet per se beter dankzij AI. Met de inzet van AI willen we ervoor zorgen dat onze verkoopmedewerkers meer tijd hebben voor de begeleiding van onze klanten. Advies en planning zijn bij ons het allerbelangrijkst. Onze meubels worden immers als systeem opgebouwd. Klanten kunnen hun meubels individueel samenstellen en daar hebben ze hulp bij nodig van onze verkoopmedewerkers. Het is dan ook van essentieel belang dat dit proces goed verloopt.”

 

De afgelopen jaren zijn de prijzen van grondstoffen, energie en personeel gestegen. Hoe groot zijn deze uitdagingen? Flechtner: “Tijdens de coronapandemie zagen we sterk stijgende prijzen voor materialen en energie. Hoewel deze stijging nu iets is afgevlakt, blijven de prijzen hoog. Dit zie ik voorlopig nog niet veranderen.” Sudbrock: “Ook de loonkosten stijgen natuurlijk. Toch willen we de prijzen van onze meubels aantrekkelijk houden voor de consument. Dat is een lastige balans. Ons doel is een goede prijs- kwaliteitverhouding blijven bieden.”

 

De slogan “Van boom tot meubel” wordt al jaren door Sudbrock in de praktijk gebracht. Jullie streven ook naar ambachtelijke kwaliteit. Blijft dat gewaarborgd ondanks de prijsdruk? Sudbrock: “Absoluut! Ons motto is: wat op hout lijkt, is ook echt van hout. Het is een voordeel dat we zelf de bomen selecteren en beslissen hoe we het hout gebruiken. Zo maken we bijvoorbeeld ook achterwanden en ladezijden van onze stammen. Dit kan natuurlijk alleen met moderne machines en de expertise van onze medewerkers. We combineren ambachtelijke timmerkunst met de mogelijkheden van een industriële systeemmeubelfabrikant. Dat is precies de niche die we innemen.”

 

 

Wat is het succesrecept van Möbel Sudbrock? Sudbrock: “Een slim, steeds verbeterd meubel maken dat op de achtergrond blijft, maar toch multifunctioneel is. Onze filosofie is om als producent breed inzetbaar en daardoor onafhankelijk te zijn. Dat lukt omdat we hier in Bokel zeer flexibel zijn en alles zelf kunnen beslissen. Belangrijk daarbij is: we werken alleen op bestelling, dus geen dure voorraden. Dit alles samen zorgt voor een enorme duurzaamheid als bedrijf.”

 

Een veelvoorkomend probleem, ook in Duitsland, is het tekort aan vakmensen. Ook het vinden van stagiaires wordt steeds moeilijker. Hoe groot is dit probleem voor Sudbrock? Flechtner: “Wij hebben hier in het bedrijf een groot voordeel, omdat wij onze stagiaires veel kunnen bieden, zeker meer dan een puur timmerbedrijf. We kopen geen kant-en-klare onderdelen in. We maken alles zelf. Onze stagiaires leren alles, van houtbewerking tot het bedienen van CNC-machines en het lakken en monteren van meubels. Dat maakt onze opleiding zo aantrekkelijk.” Sudbrock: “Elk jaar nemen we drie stagiaires aan. Dit jaar waren dat twee aankomende timmerlieden en een leerling-lakker in opleiding. En om de drie jaar nemen we een leerling voor industrieel management aan. We hebben momenteel 115 medewerkers en zijn nog steeds op zoek naar versterking.”

“WE WILLEN DAT IEDEREEN DIE ONS NOG NIET KENT, ONS ECHT GOED LEERT KENNEN.”

 

Laten we het over de meubels zelf hebben. Waar kunnen handel en consumenten naar uitkijken? Sudbrock: “Tijdens de afgelopen beurs toonden we verschillende interieurvoorbeelden: meubels in zachte pasteltinten, meubels met verfijnde oppervlaktetexturen voor onze sideboards, lowboards en planken. Daarnaast laten we een compleet interieurvoorbeeld zien, uitsluitend bestaande uit eiken meubels, filigraan en mooi minimalistisch. Eiken blijft populair. Ook metalen oppervlakken zijn in trek. We bereiken dit effect met een metallic lak. Met een extra glaslaag creëren we een mooie diepte in het meubelstuk. Kortom: we bieden meubels voor elke stijl. Onze collectie is een open speelveld voor interieurontwerpers.”

Is Sudbrock in dat opzicht een beetje Italiaans? Sudbrock: “We beperken ons niet tot één stijl. We hebben iets Scandinavisch-luchtigs, iets Nederlands-vrolijks, iets Japans- strak en natuurlijk ook iets Italiaans- elegants. En dit alles met de kwaliteit Made in Ostwestfalen.”

 

Wat vinden jullie het belangrijkst wanneer het om de voortgang van het bedrijf gaat? Sudbrock: “We willen dat iedereen die ons nog niet kent, ons echt goed leert kennen. Tijdens de afgelopen vakbeurs wilden we vooral de contacten met onze klanten in de handel nog meer versterken. Door het jaar heen bieden we daarom ook veel verkooptrainingen aan. De bovenverdieping van onze showroom is hiervoor onlangs volledig vernieuwd, inclusief een nieuwe trainingsruimte. Het bekende ontwerpersduo Besau & Marguerre heeft ons hierbij geholpen. Na een rondleiding door onze productie na afloop van de training hopen we dat de verkopers trouwe fans van ons merk worden.”

 

Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business Magazine, editie  13 november  2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding