Van der Hart interieurgroep:
ZEEUWS FAMILIEBEDRIJF IN DE VOLLE BREEDTE VAN DE INTERIEURBRANCHE
Ronald van der Hart is de drijvende kracht achter Van der Hart interieurgroep in het Zeeuwse Kapelle en Vlissingen. Het familiebedrijf startte in 2010 als speler van totaalprojecten in de afbouw, maar veranderde al snel van koers. De afgelopen jaren heeft Ronald het bedrijf op de kaart gezet als specialist in diverse onderdelen op interieurgebied, waardoor er in de volle breedte van de branche ingespeeld kan worden op de wensen en behoeften van zowel particulieren als bedrijven. Foto’s: Van der Hart interieurgroep, Tekst: Birgitta van der Linden, BLUSHtxt
Het bedrijf bestaat inmiddels uit twee generaties die leiding geven aan de bedrijvengroep, waarvan alle onderdelen actief zijn in de interieurbranche. Voor de particuliere en zakelijke markt is er Totaalbouw Zeeland Projectinrichting, Kastenstudio Zeeland, Vloerenstudio Zeeland, Zeeland Waterontharding, Studio Henrique Brocante & Woonaccessoires en voor de doe- het-zelvers: Vloerengigant Zeeland en Schuifwandgigant. Ronald: “Alle onderdelen zijn complementair aan elkaar en door deze synergie is er een uniek bedrijf ontstaan. We werken voor particulieren en bedrijven, primair in Zeeland maar zeker ook daarbuiten.”
RONALD: “WORDT ER VANMORGEN IETS BESLOTEN, DAN KUNNEN WE DAT VANMIDDAG AL UITROLLEN.”
Hoe is het allemaal begonnen?
Ronald: “Na mijn marketing- opleiding, zo’n 25 tot 30 jaar geleden, rolde ik per toeval de branche in. Ik ging in loondienst bij een bedrijf dat zich toelegde op de afbouw. Dat bedrijf zat in het midden-hoge segment van eindproducten zoals kasten, vloeren en interieurbouw. Wij kwamen altijd net voor de verhuizing in beeld bij de klant. Het viel me op dat die mensen over het algemeen niet blij en dankbaar waren, terwijl ze wel iets lieten bouwen dat helemaal naar hun zin was. Ze waren bijvoorbeeld ontevreden over een uitgelopen planning. Er werd toen al een zaadje geplant, want dat móést anders kunnen.”
Ben je toen meteen gestart met ondernemen? “Nee, daar ging nog wel wat aan vooraf. Ik bezocht een congres in de bouw. Leuk om te netwerken en goed voor de inspiratie. Tijdens dat congres kwamen de faalkosten in de bouw ter sprake. Die lagen gemiddeld op zo’n 15 procent. Dus 15 procent van kosten die voorkomen hadden kunnen worden, omdat er bijvoorbeeld niet goed geluisterd werd naar de klant en het stopcontact niet op de gevraagde twee meter hoogte was geplaatst of omdat de stukadoor te vroeg kwam en degene voor hem nog niet klaar met zijn werk. Die filiaalkosten hadden een rode draag: gebrek aan communicatie en een overkoepelend aanspreekpunt. Ik opperde het idee bij mijn werkgever om hierop in te spelen: het aanbieden van totaalprojecten, waarbij wij het centrale en overkoepelende aanspreekpunt zouden zijn. Het was een prachtig idee. Helaas was mijn werkgever minder enthousiast, omdat we dan zouden concurreren met andere delen binnen hetzelfde bedrijf. Ik heb daar nog een tijd gewerkt en ben vervolgens aan de slag gegaan als directeur van een ander bedrijf.”
Het idee liet Ronald niet meer los. In 2010 begon hij uiteindelijk voor zichzelf met Totaalbouw Zeeland. “Met Totaalbouw Zeeland greep ik terug naar het idee dat jaren eerder al was ontstaan: projecten met één aanspreekpunt voor de totale verbouwing van A tot Z. Doordat ik zelf fungeerde als tussenpersoon en de volledige communicatie kon stroomlijnen, konden de faalkosten naar vijf procent van de bouwsom in plaats van vijftien procent. Met mijn bedrijf kon ik doen wat ik het allerleukste vond: communiceren met alle partijen en ervoor zorgen dat iedereen precies wist wat hij wanneer moest doen, waardoor de klant een beter eindproduct had en wél tevreden was en dat tegen een marktconforme prijs. Maar toen brak in 2010 de crisis uit. De projecten die we deden waren wel winstgevend, maar het bedrijf bleek niet levensvatbaar.”
Toch was dat niet einde oefening voor de ondernemer in Ronald. “Waar lagen de kansen dan wel? Ik ging op zoek; je bent een ondernemer of niet. Die kansen lagen in maatwerkproducten: kasten, balustrades, glaswanden et cetera. Totaalbouw Zeeland bleef bestaan, maar richtte zich niet langer op bouwkundige projecten, alleen nog op maatwerkproducten op interieurgebied. Dat bleek een goede zet en het bedrijf groeide. In 2014 kwam er een bedrijf voor kasten en in 2018 een bedrijf voor vloeren bij. We creëerden in Vlissingen een showroom voor klanten, waar alle onderdelen te bewonderen waren. Een aantal jaar later begonnen de grote bouwmarkten te stunten met maatwerkproducten en gratis montage. Het was weer tijd om aan de knoppen te draaien. We veranderden omstreeks 2018 onze huisstijl en schoven een stukje op in het segment: van het middensegment naar de bovenkant van het midden. We hielden ons ver van de prijsconcurrentie. We profileerden ons als ambachtelijk bedrijf waarbij service, kwaliteit en vakkundigheid voorop staan. We hadden hierdoor minder last van concurrentie, want de grote bouwmarkten concurreerden op prijs in een lager segment.”
RONALD: “MET TOTAALBOUW ZEELAND GREEP IK TERUG NAAR HET IDEE DAT JAREN EERDER AL WAS ONTSTAAN: PROJECTEN MET ÉÉN AANSPREEK- PUNT VOOR DE TOTALE VERBOUWING VANATOTZ.”
Totaalbouw Zeeland overleefde een crisis, een verandering van koers, een prijzenslag en een vernieuwde positionering. En toen brak er een pandemie uit. “Sinds corona is er veel veranderd. Premier Rutte hamerde op: koop lokaal en bij familiebedrijven. Dat zette me aan het denken, want mijn zoon Jurian was al meerdere jaren actief in het bedrijf. Bovendien hebben we een mooie, klinkende, Zeeuwse naam: Van der Hart. Eind 2023 hebben we daarom Totaalbouw Zeeland omgedoopt tot Van der Hart interieurgroep: een overkoepelend orgaan met maar liefst zeven bedrijven in de volle breedte van de interieurbranche. Ook zoon Janique is inmiddels toegetreden tot het bedrijf. Jurian richt zich met name op het traject na de verkoop, het bezoeken van de klanten en de werkvoorbereiding, maar hij is ook actief in de logistiek en het ontwerpproces. Janique doet momenteel een intern opleidingstraject en houdt zich bezig met de verkoop in de showroom, de vertegenwoordiging en accountmanagement. Op termijn zal hij mijn rol als vast en centraal aanspreekpunt in het bedrijf overnemen. Maar dat is pas over vijf tot tien jaar, hoor!”
“WE HECHTEN VEEL WAARDE AAN PERSOONLIJK CONTACT EN TOEGANKELIJKHEID.”
Wat zijn de kernwaarden binnen de succesformule? “We hechten veel waarde aan persoonlijk contact en toegankelijkheid. We zijn goed bereikbaar, zowel telefonisch als met onze showrooms in Vlissingen en onze vestiging in Kapelle, en we hanteren een laagdrempelig concept met hoogwaardige kwaliteit. Klanten zijn tegenwoordig bereid om te investeren in hun interieur en doen dat het liefst bij één partij. Dat is niet alleen logistiek makkelijk, maar ook omdat die partij ze van A tot Z kan helpen en alles op elkaar af kan stemmen. Wij staan voor vakmanschap op alle gebieden binnen het interieur.”
Wat zijn de uitdagingen voor het bedrijf? “Klanten zijn bereid op pad te gaan, maar ze komen niet zo snel naar Zeeland. Ga je bijvoorbeeld naar een speciaalzaak in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam, dan kun je dat combineren met andere zaken. Zeeland heeft echter veel meer te bieden dan over het algemeen wordt gedacht. Daarnaast zien we dat steeds meer fabrikanten rechtstreeks aan gaan bieden en op de stoel van de dealer gaan zitten. Dat moeten ze niet doen.”
Welke trends of ontwikkelingen zie je verder nog in de markt? “Er is meer en meer vraag naar natuurlijke materialen, zoals natuursteen en hout. Ook worden mensen steeds bewuster en zijn ze op zoek naar duurzaamheid, zowel in de producten als in de productieprocessen. We volgen alles op de voet en we kunnen als familiebedrijf snel schakelen en anticiperen. Wordt er vanmorgen iets besloten, dan kunnen we dat vanmiddag al uitrollen. Als we ergens in geloven, doen we het. Verder verwacht ik, als ervaren marketingman, dat maakbedrijven het in de toekomst moeilijker gaan krijgen, omdat ze te afhankelijk zijn van de vraag. Wij staan meer ontspannen in de wedstrijd, omdat we alleen ontwerpen en monteren, maar niet zelf maken.
Veel maakbedrijven zijn te breed georiënteerd, waardoor ze een onduidelijke concurrentiepositie hebben. Ze zouden zich meer moeten specialiseren en meer moeten samenwerken, om een krachtigere positie in te nemen. In mijn bedrijf ben ik ook altijd afhankelijk geweest van andere mensen en het is daarom ontzettend belangrijk om je afspraken na te komen, altijd op tijd te betalen en respectvol met je relaties om te gaan. De relaties die ik de afgelopen 25 jaar heb opgebouwd, die gaan nooit meer stuk. Dat maakt mij en ons bedrijf minder kwetsbaar.”
“DE RELATIES DIE IK DE AFGELOPEN 25 JAAR HEB OPGEBOUWD, DIE GAAN NOOIT MEER STUK. DAT MAAKT MIJ EN ONS BEDRIJF MINDER KWETSBAAR.”
Blijft groei een doel voor de toekomst? “Groei is geen doel op zich. Wat er nu staat en wat we hebben opgebouwd, heeft een goede fundering en geeft vertrouwen in de markt waarin we opereren. We spelen continu in op de veranderingen in de markt en de wensen en behoeften van zowel particulieren als bedrijven. Zo waren we negen jaar geleden de eerste partij in Zeeland die stalen deuren aanbood en daar staan we nog steeds om bekend. Wellicht dat er op termijn nog een discipline of activiteit wordt toegevoegd aan het totaalaanbod; we zijn ondernemers en houden onze ogen en oren open voor kansen en mogelijkheden. Qua familiebedrijf voorzie ik op dit moment geen verdere groei. Samen met Jurian en Janique tillen we het bedrijf met vertrouwen de toekomst in.”
Copyright
© 2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch, op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Interior Business magazine.
Dit artikel is verschenen in Vakblad Interior Business magazine, editie 11 september 2024. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding