Vandaag is in Keulen ORGATEC 2024 van start gegaan, de beurs voor projectmeubilair die om het jaar plaatsvindt. Zeker met het niet doorgaan van imm colgne zijn veel ogen gericht op deze beurs, die doorgaans succesvol verloopt: ligt de toekomst van imm in het samengaan met ORGATEC (en dus om het jaar plaatsvinden) of in het blijven volharden in een jaarlijkse editie? Dat is een vraag voor een ander moment, wat kunnen bezoekers deze week verwachten tijdens ORGATEC 2024?
Een nieuwe indeling van de hallen, een kortere beurs (nog maar 4 dagen) en Focus Areas met een thema bedoeld om enthousiasme en het uitwisselen van gedachten op het gebied van werken te stimuleren. Het Work Culture Festival hoort hier ook bij en veel exposanten zijn enthousiast over deze meer interactieve benadering van een beurs die eigenlijk op klassieke leest is geschoeid: bedrijven staan met producten op stands en bezoekers schuifelen voorbij of lopen met energieke tred op hun vaste leveranciers af. “We zijn heel blij met deze nieuwe opzet waarvan we hopen dat het zal leiden tot een cruciale impuls in het ontwerpen van werkplekken van de toekomst”, aldus Thomas Postert, directeur van ORGATEC. “Ons doel is om de toekomst van werken te vertalen naar tastbare concepten en om alle gedachten die opkomen bij bedrijven, bezoekers en andere professionals naar een nieuw niveau van uitwisseling te brengen. Met de introductie van de Focus Areas en het Work Culture Festival zorgen we voor inspirerende belevingen. Deze beurs gaat echt voor een deel de toekomst bepalen, zo voelen wij dit.”
Focus Areas worden centraal geplaatst in de hallen en geven inzicht in de nieuwe richtingen van werken. Hieromheen gegroepeerd staan exposanten die producten laten zien die bij het specifieke thema van een Focus Area horen. Inderdaad, het zijn de Circles van imm cologne van dit jaar maar dan op herhaling in oktober. Het moet de bezoeker helpen in het gericht vinden van een oplossing voor een bepaald soort werkplek. De organisatie hoopt ook dat deze ruimten het netwerken en onderling communiceren nog meer op gang brengen. De thema’s lopen uiteen van circulaire biomaterialen en mixed reality installaties tot toekomstbestendige oplossingen voor kantoor management. Een combinatie van praktisch inzicht en inspiratie plus netwerkmogelijkheden voor iedereen, zo benadrukt de organisatie.
Andere hoogtepunten volgens de beurs zijn het #Bauspiel project en de #BlindDate, een unieke design uitdaging die voor het eerst tijdens ORGATEC plaatsvindt. #BlindDate bevrijdt creatieve processen van vooroordelen en maakt duurzaamheid tot centrale factor in design. In het #BlindDate Pavillion in Hall 4.2 van de beurs in Keulen zal op 22 oktober (dus vandaag) om 16:00 uur de onthulling plaatsvinden van ontwerpen en ontwerpers die hieraan hebben meegedaan. Het #Bauspiel project is er om te laten zien hoe oude gebouwen nieuw leven kan worden ingeblazen door dit creatief te benaderen. Architectuur als een levend proces waarbij esthetiek en functionaliteit verbeterd kunnen worden door “emotionele dimensies toe te voegen.” Ja, dit is geen doorsnee meubelbeurs.
Daarnaast zal in het #TheCircularHouse tijdens ORGATEC 2024 een nieuwe standaard voor duurzaam werken op kantoor worden gepresenteerd op een platform van 500 vierkante meter. Deze ruimte dient als vitrine voor circulaire transformatie en biedt toegang tot waardevolle hulpbronnen en partnerships. Er zullen ook diverse (Duitse) congressen plaatsvinden en er zijn rondleidingen voor bezoekers. Een voorbeeld van een congres is het workplace congress in de Konrad Adenauer Hall in het Congress Centre North. Hierbij komen hybride werkplekken aan bod die zowel aantrekkelijk als productief moeten zijn: je wordt tenslotte niet betaald om de hele dag te gamen of naar video’s te kijken. Het congres richt zich met name op facility managers, planning afdelingen, office planners, architecten en HR professionals. Dan is er nog het Work Culture Festival. Dit wordt georganiseerd door de Duitse vereniging voor interieur business (IBA) die ook de conceptuele sponsor van ORGATEC is. Discussie, presentaties, workshops, u kent het recept wanneer u wel eens op een beurs komt. Met veel aandacht voor duurzaamheid, het welzijn van medewerkers (fysiek en mentaal) en het constructief samenwerken in teams. Thema’s die vaak lijken terug te keren en waar blijkbaar nog geen duurzame oplossing voor is gevonden (als deze al bestaat, want mensen blijven mensen en zijn nog geen programmeerbare werkrobots, al zijn we aardig op weg in die richting, maar dit terzijde).
Wat voor exposanten doen er mee aan deze editie? Grote spelers op het gebied van vloeren, verlichting en akoestiek zullen aanwezig zijn naast de gebruikelijke spelers op het gebied van (project)meubilair. Flexibele werkplekken, het wordt al jaren geroepen en gepropageerd door deze beurs (10 jaar geleden zagen we in Keulen al het in elkaar overvloeien van thuis en kantoor, een verschijnsel dat met als aanjager de corona pandemie in ieder geval in Nederland de werkcultuur blijvend heeft veranderd) en deze boodschap klinkt nog steeds. Wil je creatieve medewerkers behouden dan moet het er aantrekkelijk uitzien op kantoor en deze mensen moeten ook thuis of elders kunnen werken. Vergeet hierbij niet dat thuisland Duitsland een zeer rigide werkcultuur heeft waarbij thuiswerken zoveel mogeleijk wordt vermeden in verband met wettelijke aansprakelijkheid van de werkgever bij een ongeluk thuis tijdens werkuren.
Ga naar Keulen en bekijk van tevoren de site van deze altijd aantrekkelijke want vaak verrassende beurs (of wacht tot de volgende keer in 2026, wellicht dan gecombineerd met imm cologne): https://www.orgatec.com/trade-fair/orgatec-2024/visitors/