Woonboulevards en woningbouw: geen strijd, maar synergie
De druk op de Nederlandse woningmarkt is enorm. Het bouwen van nieuwe woningen heeft daarom topprioriteit in politiek en beleid. Maar te midden van deze noodzakelijke bouwwoede dreigt een belangrijke economische pijler in de verdrukking te raken: de woonboulevard. Jesse Markus, beleidsadviseur bij INretail, pleit in een recent opiniestuk voor een innovatieve en integrale benadering waarin woonboulevards en woningbouw elkaar juist versterken.
Nederland kent bijna 170 woonboulevards en woonwinkelclusters, die niet alleen functionele winkelgebieden zijn, maar ook een substantiële bijdrage leveren aan de economie en werkgelegenheid. Gemeenten zien steeds vaker kansen om deze locaties in te zetten voor woningbouw, maar het gedachteloos schrappen van woonboulevards zou een grote vergissing zijn. Niet alleen verdwijnen hiermee duizenden banen en bedrijven, maar ook verliezen regio’s commerciële hotspots die bijdragen aan een levendige lokale economie.
INretail benadrukt dat er geen sprake hoeft te zijn van een zero-sum game tussen woningbouw en retail. Integendeel, er liggen kansen voor een slimme combinatie van functies. Een door INretail geïnitieerd onderzoek van bureau DTNP laat zien dat een zorgvuldige integratie van wonen en winkelen op woonboulevards haalbaar is. Cruciale voorwaarden hierbij zijn een doordachte inrichting, infrastructuur en mobiliteit. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak van gemeenten, ontwikkelaars en ondernemers, waarbij ruimtelijke ordening creatiever en innovatiever wordt benaderd.
Een belangrijke stap om deze ontwikkeling te ondersteunen, is het opnemen van woonboulevards in de Nota Ruimte. Hierdoor kunnen beleidsmakers gerichter sturen op een toekomstbestendige inrichting van deze gebieden. Daarnaast roept INretail op tot een open dialoog tussen alle betrokken partijen, zodat woonboulevards niet als obstakel, maar als kans worden gezien in de woningbouwopgave.
Door woonboulevards slim te intensiveren en te combineren met woningbouw, kan Nederland niet alleen extra woonruimte creëren, maar ook een vitale retailsector behouden. De meubelbranche blijft immers onmisbaar bij het inrichten van al die nieuwe woningen. Ruimtelijke schaarste vereist innovatieve oplossingen. Dit is hét moment om met een open blik en integrale visie de toekomst van onze steden vorm te geven. Wonen en winkelen kunnen hand in hand gaan – als we de ruimte maar slim benutten.