De Salone is wereldwijd dé internationale designbeurs met presentaties in het beursgebouw en door de hele stad Milaan. De 60e editie in 2022 wordt een uitzonderlijk groots event voor de designsector. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 350.000 zakelijke en professionele bezoekers uit de hele wereld. De beurs richt zich vooral op interieurdesign. In de designdistricten van Milaan zijn tegelijkertijd honderden presentaties op een breder gebied van design te bewonderen. Het Masterly paviljoen maakt hier deel van uit en het is daar waar MONDiLAB internationaal debuteert van 7 tot en met 12 juni aanstaande.

Initiatiefnemer Twan Schraven (op de foto’s hierboven en hieronder): “MONDiLAB is het LAB voor ontwerpers, kunstenaars en (interieur)architecten om te ‘sparren’ en op basis van experimenten hun ideeën in textiel en andere materialen te verwezenlijken. MONDiLAB is daadkrachtig en doortastend. Dit leidt tot een korte doorlooptijd van idee via experiment naar eindproduct. Met onze uitgebreide expertise en internationale netwerk maakt MONDiLAB meer mogelijk. Ons doel is om samen met designers collecties te ontwikkelen en te produceren. We staan voor kwaliteit, duurzaamheid, creativiteit en vakmanschap en brengen dit samen in een uitdagende en inspirerende omgeving. Samen met andere pioniers, denkers en doeners binnen Brainport Eindhoven is MONDiLAB een rijke voedingsbodem voor innovatieve oplossingen.”

Inspelen op behoefte

Hoe kwam hij op het idee van MONDiLAB? “We zagen de behoefte van kunstenaars en (interieur) architecten om zelf met hun eigen ideeën en met diverse materialen , onder andere, textiel te ontwikkelen. Om hun creativiteit te koppelen aan de kennis die bij MONDiLAB aanwezig is op het gebied van printen en over textielprocessen als weven en borduren, maar zeker ook de kennis om tot een eindproduct te komen. Indien gewenst gaan we gezamenlijk kijken wat er nodig kan zijn om hun creatie te vermarkten. Denk hierbij aan de marketing en het bij elkaar brengen van designer en afnemer. MONDiLAB werkt als stichting zonder winstoogmerk trouwens. We zijn een klein hecht team dat als doel heeft de producten het liefst 100% in Nederland te ontwikkelen en produceren. Er is heel veel kennis, techniek en ambacht voorhanden om met kunstenaars, architecten en ontwerpers textiel creaties te maken, of het nu om een uniek werk gaat of over (gelimiteerde) serieproductie.” Met Thomas Eurlings is een project gerealiseerd dat voor het eerst te zien is geweest tijdens Object Rotterdam van 20 tot en met 22 mei. “Het werk van Thomas gaat daarna ook mee naar Milaan voor de internationale lancering. Naast zijn geborduurde (un)finished werk zal ook Saskia Boelsems met een prachtige landschap weving te zien zijn. Daarnaast tonen we 1 van de 25 blocbird wevingen die we voor Studio 212 Fahrenheit hebben ontwikkeld en geproduceerd. Tijdens Masterly zal nog een andere samenwerkingen te zien zijn maar daarvoor moet je echt komen kijken.”

Zelfstandig opereren

Nicole Uniqole, de drijvende kracht achter Masterly, zal als art director waken over een speciale lab collectie . “We maken ook white labels voor bedrijven of projectinrichters onder hun naam of die van de kunstenaar of ontwerper. De technieken die we toepassen binnen MONDiLAB zijn onder andere weven, borduren, breien, druk/print in alle mogelijke combinaties.” Het doel is altijd een 100% Nederlands product te maken.

www.mondilab.com