Mia Karlova, Marcel Wanders en Pien Rademakers. Met hun merken, bedrijven en galerie hebben deze drie leiders binnen de creatieve industrie een belangrijke bijdrage geleverd aan het bieden van een platform voor jong talent binnen de creatieve wereld. Daarom zijn ze verkozen tot GLUE’s nieuwe Creative Citizens of Honour. “De culturele sector heeft mensen nodig die anderen kansen bieden.” Op de foto van Ilco Kemmere staan Pien, Marcel en Mia.

Net zoals GLUE, het Amsterdamse design event dat vier dagen duurt, een brede groep van creatieven in de spotlights zet en designers, architecten, interieurontwerpers, showrooms, musea, galeries, academies, merken en het design minnend publiek bij elkaar brengt, dragen deze drie bij aan de creatieve sector op hun eigen manier. “Amsterdam is een fantastische plek waar creatieve geesten onder elkaar kansen bieden aan talenten”, aldus Marcel Wanders. “De toestroom van talent naar de markt is zeer waardevol voor de creatieve sector”, zo voegt Pien Rademakers toe.

“Niemand zat op Marcel Wanders te wachten”, zo zegt hij zelf. “Daarom was mijn stage bij Droog Design begin jaren 90 zo waardevol; ik ben een hoop verschuldigd aan de mensen die me destijds op weg hielpen als een beginnende designer.” Nadat hij met veel succes zijn eigen  meubelen en verlichting lanceerde vond hij dat het tijd was om met andere creatieve geesten samen te werken: “Met het label Moooi, geef ik jonge en gevestigde designers de gelegenheid om hun eerste stappen te zetten op het podium terwijl de hele wereld toekijkt”, zo weet de designer. 

Binnen de complexe kunstwereld is het ook moeilijk voor afgestudeerde studenten om toegang te krijgen. Slechts weinig galeries durven jong talent te laten zien tijdens belangrijke kunstbeurzen. De enthousiaste en uitgesproken Pien Rademakers van Rademakers Gallery, denkt dat het toch de enige manier is: “Als galeriehouder moet je risico’s durven nemen om zo jong talent de gelegenheid te geven. Je moet er 100, misschien wel 1.000 procent voor gaan. Anders bloedt de kunstwereld dood want het kan niet overleven zonder vernieuwing.” Daarom ziet zij het als een gedeelde verantwoordelijkheid: verzamelaars moeten ook bijdragen aan vernieuwing (en dus werk van aanstormend talent aanschaffen).

Galeriehouder en interieurarchitect Mia Karlova denkt ook dat de kunstwereld wacht op nieuwe namen. De Mia Karlova Gallery presenteert namen die gevestigd zijn op het ene terrein maar nog onbekend zijn binnen een ander gebied, zoals een modeontwerper of een interieurontwerper die gestart is met het maken van kunst maar daarin nog niet wordt erkend. “Als curator heb ik toegang tot veel van dit soort nog niet ontdekte juweeltjes, vaak gemaakt vanuit zeer originele gedachten. Mijn rol is om deze mensen bekender te maken bij verzamelaars.”

De drie nieuwe Creative Citizens of Honour gaan zelf in het zonnetje worden gezet in Paradiso op 18 september aanstaande, voordat GLUE 2024 van start gaat. De design route GLUE amsterdam connected by design vindt plaats van donderdag 19 tot en met zondag 22 september.