Het is een teken van deze tijd: de bedrijfsleiding van de Duitse meubelfabrikant Willi Schillig Polstermöbelwerke heeft op 12 mei een aanvraag ingediend voor een faillissement bij het gerechtshof van Coburg in Oberfranken. Afgelopen maandag werd dit verzoek ingewilligd en is advocaat Joachim Exner tot curator benoemd.
De dagelijkse leiding wordt voorlopig zonder onderbreking voortgezet. “De beslissing om zelf het faillissement aan te vragen was voor ons zowel zakelijk als persoonlijk een zeer moeilijke maar noodzakelijke beslissing. We zijn volledig overtuigd van de kwaliteit van onze producten en strijden voor de toekomst van van het bedrijf. De economische en maatschappelijke omstandigheden zijn helaas enorm veranderd. Een kostendekkende productie is op deze basis op termijn niet meer mogelijk. Ons doel is om W. Schillig ondanks alle crises geschikt voor de toekomst te maken. Nu moeten we ons bedrijf aanpassen aan de huidige omstandigheden en met als achtergrond de crisis van de afgelopen drie jaar herstructureren en consequent verder vervolgen. We zijn ervan overtuigd dat we sterker uit dit proces gaan komen en ook in de toekomst hoogwaardige gestoffeerde zitmeubelen produceren die onze klanten waarderen en koestern”, aldus CEO Erik Stammberger.
“Eenvoudigweg onmogelijk” zou het voortzetten van de onderneming op de huidige basis geweest zijn. De lockdowns, de stijgende energie- en grondstofprijzen en de dalende vraag van consumenten hebben deze Polster-Player (mooi woord voor een fabrikant in gestoffeerde zitmeubelen) naar eigen aangeven het opereren zeer bemoeilijkt. Ook wanneer men ziet dat de totale industrie voor gestoffeerde zitmeubelen in Duitsland in 2022 een plus kende van 6,61 procent in vergelijking met 2021 en dat ook dit jaar gestart is met een kleine plus.
Met de benoeming van juristen Ole Brauer en Alexander Reus als saneringsbestuurders in het dagelijks bestuur van de fabrikant, een maatregel die hoort bij het zelf aanvragen van een faillissement in Duitsland, is de volgende fase gestart. Samen met de curator gaan ze de komede weken gewerkt aan een saneringsconcept. Het bedrijf blijft ondertussen naadloos doorgaan. De 230 medewerkers in Frohnlach zijn op de hoogte gebracht van de huidige situatie. De salarissen worden tot eind juli vervangen door een faillisementsregeling, daarna zullen er ontslagen vallen. De onderneming benadrukt dat er geproduceerd blijft worden en dat er aan alle verplichtingen van de lopende bestellingen zal worden voldaan. Er is tijd tot aan de late herfst om met een plan te komen en de fabriek op termijn te laten doordraaien “We gaan ons assortiment nog rigoreuzer actualiseren, processen stroomlijnen en helaas moeten ingrijpen in het personeelsbestand in Frohnlach”, zo verklaart Erik Stammberger.
“Op basis van de verklaringen van de afgelopen dagen en zeker naar aanleiding van de duidelijke toewijding van de ondernemer aan zijn bedrijf zijn wij ervan overtuigd dat we met de ondersteuning van de medewerkers, klanten en toeleveranciers en de curator een juridisch juist saneringsproces succesvol vorm kunnen geven”, aldus toegevoegd bestuurder Ole Brauer.
Het sleutelwoord hier is een actuele collectie, zo lijkt het. Wanneer een meubelfabrikant tijdens de pandemie er niet in is geslaagd om successen te boeken dan kan men aannemen dat de collectie verouderd en onaantrekkelijk was voor moderne consumenten, al voor de pandemie.