Megastores in Den Haag gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor nieuwe woontorens. Dat werd afgelopen maandag bekendgemaakt door de projectontwikkelaar. Waardoor eindigt Megastores nu op de schroothoop en werd het niet dé begeerde woonboulevard van de regio, zoals het plan was? Omroep West inventariseert.
“Dit wordt de tweede binnenstad van Den Haag. Dit wordt hip en happening.” Dat zei Albert Hoogland vijf jaar geleden nog optimistisch. “Te vergelijken met de Kop van Zuid in Rotterdam”, zei hij er nog bij.
Hoogland was destijds manager van Megastores. Zijn voorspelling is echter nooit uitgekomen. Sinds de oplevering van het naar eigen zeggen “grootste overdekte winkelcentrum van de Benelux”, in 2000, viel het aantal bezoekers al tegen. Meerdere keren is tevergeefs geprobeerd nieuw leven te blazen in het prestigieuze project. In 2017 was het de bedoeling dat er nog 40 miljoen euro geïnvesteerd zou worden in het complex. Een make-over bleef echter uit.
Lange tijd van leegstand gaf Megastores de laatste jaren een ’troosteloze’ uitstraling. Wat is het waardoor het niet het succes is geworden dat ervan verwacht werd? Volgens de directeur van huidige projectontwikkelaar COD, Enno Otten, komt het onder andere doordat Megastores slecht bereikbaar is. “Verder kun je niet van buiten naar binnen kijken. Dat creëert ook een bepaalde mysterieuze indruk.”
Ook marketingdeskundige Paul Moers benadrukt het belang van goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. “Het is heel erg belangrijk dat je als winkelcentrum goed bereikbaar bent. Dat je niet hoeft te zoeken naar een parkeerplaats of een ingang. Het moet duidelijk toegankelijk zijn.” Daarnaast stelt Moers dat je de bezoeker ‘een beleving’ moet aanbieden. “Bij Megastores is dat niet het geval. Het hele pand is sterk verouderd. Wat ontzettend belangrijk is, is dat je je bezoekers een beleving aan kan bieden. Anders gaan ze ergens anders heen. Je moet je onderscheiden van de rest.” Even verderop, in Westfield Mall of the Netherlands, loopt het daarentegen wel storm. “Het is niet met elkaar te vergelijken, maar je ziet daar dat het hartstikke goed in elkaar zit, maar ook leuk en gezellig is om doorheen te lopen.”
De gemeente Den Haag laat in een reactie weten het niet erg te vinden dat het hele complex nu plat wordt gegooid, hoewel eerst nog werd gesproken over het behouden van een deel van het gebouw. In het nieuwe plan is ruimte voor winkels, woningen en kantoren. “Dat past in die visie”, zegt een woordvoerder van de gemeente. De stad krijgt door de sloop 2000 woningen erbij in tijden van woningnood. “De huidige ingrijpende en structurelere investeringen bieden nieuwe kansen voor het winkelcentrum, Laakhavens en de stad”, wil de gemeentewoordvoerder benadrukken. In 2024 moet de eerste sloopkogel door het complex worden gehaald. De eerste huurders van de nieuwe woningen kunnen er dan over drie à vier jaar in, hoopt Enno Otten van COD.