Beroepen als interieurarchitect en stoffeerder zie je geregeld voorbij komen op tv, maar veel jongeren hebben geen flauw idee hoe ze zich deze ambachten eigen kunnen maken. “Het is van groot belang dat de branche meer aandacht krijgt en hoe kun je dit als bedrijf beter doen dan erkend leerbedrijf te zijn?”, zegt Niko Løndal van Master Totaalinrichting.

Master Totaalinrichting is gevestigd in Hoofddorp. In de tweeduizend vierkantemeter tellende showroom is van alles te zien en beleven op het gebied van inrichting voor zowel de zakelijke als particuliere markt. Er werken in totaal zo’n vijftig vakmensen bij het bedrijf; interieurarchitecten, stoffeerders, monteurs, schilders en meubelstoffeerders.

Tekort aan vakmensen in de woonbranche
De specialist op het gebied van interieur is al meer dan tien jaar erkend leerbedrijf. Niko Løndal legt uit waarom: “Er is echt een tekort aan goede vakmensen. Wij kijken als bedrijf continu naar de toekomst. Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf, maar zien de gemiddelde leeftijd toch langzaam oplopen.Te weinig aandacht voor het vak is hier een belangrijke oorzaak van en wij denken hier wat in te kunnen veranderen door erkend leerbedrijf te zijn. Zo kunnen wij studenten alle ins en outs van de ambachten leren, goed opleiden én misschien kunnen zij zelfs onze toekomstige collega’s worden”.

Samenwerken
Master Totaalinrichting biedt zowel plek aan BBL-studenten als aan stagiaires. “Van beginnende stoffeerders die één dag in de week naar school gaan en bij ons vier dagen per week de ervaring van het vak opdoen tot stageplekken voor interieurarchitecten of showroom-verkoop”, zegt Niko. “Wij werken hiervoor samen met het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam, waar de opleiding Interieurvakman (M/V) wordt aangeboden, maar ook met een aantal basisscholen en middelbare scholen in de omgeving. Het begint allemaal bij het leren kennen van het vak en daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. Een zogenoemde flitsstage kan bij een middelbare scholier de aandacht bijvoorbeeld wekken.”

Met het HMC gaat de samenwerking verder. “Wij bieden de studenten BBL-trajecten en stageplekken, maar wij zijn bijvoorbeeld ook aanwezig tijdens de open dagen van het HMC. Wij promoten daar onder meer het vak van vloerenlegger. Wat houdt het vak in? Waarom is het zo’n gaaf beroep? Alles om het vak onder de aandacht te brengen.”

Steeds nieuwe uitdagingen
Wie bij Master Totaalinrichting een BBL-traject volgt of stage loopt, kan rekenen op een mooie tijd in de praktijk. Niko: “Binnenshuis leer je ontwerpen en hoe je mensen in de winkel te woord moet staan, buitenshuis ga je echt als volwaardige collega mee met onze stoffeerders. Je bent iedere dag met een ander project bezig en op een andere plek. Er zijn steeds weer nieuwe uitdagingen.”

Goed toekomstperspectief
Niko raadt andere interieurbedrijven zeker aan om erkend leerbedrijf te worden. “Ons vak is een mooi oud ambacht waarbij altijd met de hand zal worden gewerkt. Het heeft dus een goed toekomstperspectief. Het moet alleen wat bekender worden en daarin is een mooie taak voor ons weggelegd. Wij kunnen een motiverende rol spelen, plaats bieden aan toekomstige collega’s en zo zelf de regie in handen nemen. We moeten met elkaar aan de jeugd laten zien dat vloeren leggen gaaf is. In ons vak maak je iedere keer weer iets moois .”