Onlangs opende Koelnmesse het nieuwe gebouw Confex voor vergaderingen, bijeenkomsten en presentaties. Op het dak van dit gebouw liggen 500 zonnepanelen die voor de groene stroom in het gebouw. Op het dak van Hal 11 komen ook panelen waardoor er in totaal 4.800 panelen in gebruik zijn. Dit is goed voor ongeveer 2 miljoen kilowatt uur. Een verdere uitbreiding van de capaciteit is al in aanbouw.
“De ingebruikname van deze grote installatie is een beduidende stap voorwaarts op onze weg naar duurzame energievoorziening”, aldus. Gerald Böse, CEO van Koelnmesse GmbH. ” En we zijn er nog niet! Er worden nog eens 2.100 panelen gelegd op het dak van Hal 1.” Burgermeester Henriette Reker van Keulen (die ook de raad van toezicht van de beursorganisatie leidt): “Door het in gebruik nemen van deze installatie vervolgt Koelnmesse consequent de weg naar duurzaamheid en geeft zo een signaal af aan de stad en de regio over welke weg er gevolgd moet worden. Een stap vooruit op weg naar een klimaatneutraal Keulen.” Op de foto ziet u Gerald Böse naast Burgermeester Henriette Reker.
De bouw van de zonenergie installaties maakt deel uit van het streven van de beursorganisatie om vanaf 2030 geheel klimaatneutraal te zijn. Door zelf stroom te produceren moet de CO2 voetafdruk duidelijk verminderen. De net in gebruik genomen installatie bovenop Hal 11 bespaart al 1.200 ton CO2 per jaar, zo is berekend. Tel de panelen op Hal 1 erbij op en je komt uit op een besparing van 1,850 ton per jaar vanaf het einde van dit jaar. Hieronder ziet u het onlangs geopende Confex gebouw op het beursterrein.
De opgewekte stroom wordt in eerste instantie direct voor het beurscomplex gebruikt en in hoeverre reststroom kan worden door geleverd aan andere gebruikers wordt nu onderzocht in samenwerking met energiepartners E.ON en RheinEnergie. Die laatstgenoemde partij gaat over de verwarming van het complex en is aan het bouwen aan klimaat neutrale verwarming vanaf 2028. Daarbij spelen naast de zon ook de lucht en grondwater een rol. Dit verwarmingssysteem zou moeten leiden tot een extra CO2 besparing van 5.800 ton per jaar. De volgende keer dat u in Keulen op de beurs loopt moet u er maar eens even aan denken hoe grootschalig de Duitsers de energietransitie aanpakken bij dit enorme gebouwencomplex.