Interior Business Magazine, het vakblad van de meubelbranche is afgelopen week weer verschenen. In deze editie werpen we een blik op de dynamiek binnen de meubelbranche. Wat bepaalt het succes van een merk? Hoe transformeert een retailer zich van prijsvechter naar totaalaanbieder? En wat maakt een meubel tot een echte hit?

>>Wat bepaalt het succes van een merk?

Wat maakt een meubel tot een echte hit?  >>

 

Henk Teunissen, CEO van Rivièra Maison, deelt zijn ervaring over de ontwikkeling van zijn merk en de strijd tegen imitatie. “We werden constant gekopieerd door grote spelers zoals Blokker en HEMA,” vertelt hij. Het besef dat branding verder gaat dan alleen een product veranderde zijn strategie: niet alleen een collectie aanbieden, maar een herkenbare, begeerlijke identiteit creëren. Merkenexpert Hans Braakman plaatst deze ontwikkeling in een bredere context en ziet parallellen met de modewereld. “Wat Gucci en Ralph Lauren al jaren doen, begint nu ook in de woonbranche door te dringen,” stelt hij. Een sterk merk roept emotie op en maakt prijsconcurrentie minder relevant.

In dezelfde lijn zoeken ontwerpers en fabrikanten naar de formule voor een meubelhit. Roderick Vos, bekend van onder meer de BLOQ-bank, weet uit ervaring dat succes niet voorspelbaar is. “Er is geen standaardrecept voor een hit, maar tijdloosheid is essentieel,” zegt hij. Titus Darley van RSGA Design ziet naast tijdloosheid ook functionaliteit en prijs-kwaliteitverhouding als bepalende factoren. Een goed ontwerp moet niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook praktisch en betaalbaar. Samenwerking tussen ontwerper en fabrikant blijkt daarbij cruciaal. “De interactie tussen beide partijen zorgt ervoor dat een ontwerp niet alleen mooi is, maar ook maakbaar en commercieel haalbaar,” aldus Darley.

De redactie bracht een bezoekje aan Beneden Leeuwen. De reportage komt deze keer dan ook vanaf de Huisshow van ES Group, dat zich presenteerde met de merken Easy Sofa, ES Sofa, DN Design, de outdoor collectie van WOW en het onlangs overgenomen Basta. Uiteraard waren er veel nieuwe modellen te zien, maar ook bestaande exemplaren die opnieuw gestoffeerd zijn. Mirjam Snapper, verantwoordelijk voor de marketing: “We willen zo laten zien hoe met een nieuwe stoffering een bank of fauteuil er heel anders uitziet. We willen onze klanten inspireren en hun feedback is vervolgens belangrijk voor ons.”

Een ontwikkeling in de branche is de verschuiving van lokale naar internationale netwerken. Dit werd duidelijk tijdens de vakbeurs Ambiente 2025 in Frankfurt, waar onze redactie een aantal dagen de tijd nam om een mooi beursverslag op te tekenen: de beurs bracht wederom een internationale mix van exposanten en bezoekers samen, waarbij de combinatie met Christmasworld en Creativeworld wisselende reacties opriep. Toch meldden exposanten in de designgerichte hallen 3.0 en 3.1 positieve resultaten, met een duidelijke verschuiving naar een jonger en vrouwelijker publiek. Hier kwamen trends als duurzaamheid en circulaire materialen nadrukkelijk naar voren, en werd de vraag steeds relevanter hoe beurzen hun positionering in een veranderend marktlandschap moeten aanpassen.

Ook op lokaal niveau bewijzen ondernemers dat het juiste concept de sleutel is tot succes. Zo runnen Tess Zuiderwijk en Viola Zegwaard interieurwinkel Seven Days in Delft, waar hedendaags design en historische charme samenkomen. Gevestigd in een voormalige bakkerij, waar de sporen van het verleden nog zichtbaar zijn in de stalen vloertegels en roetaanslag, trekt de winkel een breed publiek. “Onze klanten maken er echt een dagje Delft van als ze hier komen shoppen,” vertelt Zuiderwijk. De collectie, bestaande uit een mix van Nederlandse en Belgische meubelmerken en zorgvuldig geselecteerde accessoires, verandert regelmatig. “We willen altijd net die merken aanbieden die nog niet overal te vinden zijn.”

Even verderop, in Amersfoort, is Jeroen Speksneijder erin geslaagd om zijn winkel SPEKTAKEL uit te laten groeien tot een bestemming op zich. Zijn mix van vintage, industrieel en nieuw design trok zoveel bezoekers dat hij onlangs werd uitgeroepen tot de Leukste Winkel van Nederland. “Ik wil alleen nog maar leuke spullen verkopen aan leuke mensen,” zegt hij lachend. Met vaste inkooproutes door België en Frankrijk en een neus voor bijzondere vondsten, houdt hij zijn collectie steeds verrassend. De erkenning van het winkelend publiek is voor hem een bevestiging dat hij destijds de juiste keuze maakte: een winkel openen waar hij zelf enthousiast van wordt en waar klanten dat enthousiasme met hem delen. De komende editie van Interior Business Magazine brengt al deze ontwikkelingen samen. Of het nu gaat om branding, productontwikkeling, retailstrategie of vakbeurzen, één ding is duidelijk: de meubelbranche blijft in beweging.

Nog geen abonnement? Mail dan naar linda@businesscontentmedia.nl voor de lente aanbieding.