VOOR DE UPDATE (PERSREACTIE): Scroll naar beneden

Het zijn hoogtijdagen voor INretail. De branche organisatie kan zich flink laten gelden in deze voor de retailer moeilijke dagen. Winkeliers zien door de lockdown bakken vol met omzet verdampen. INretail verzet zich namens deze retailers vol passie. Dit met met name door een persoffensief. 

Of Mark Rutte en kornuiten zich er wat van aantrekken, we gaan het zien. In een nieuw persbericht eist INretail in ieder geval dat het kabinet instemt met een ‘afhaalregeling’. Want, zo claimt de organisatie, een aankoop afhalen bij een winkel, dat kan best veilig. Hieronder het persbericht.

Aankoop afhalen bij winkel kan veilig

Koninklijke INretail wil dat het kabinet zo snel mogelijk toestemming geeft om bij de winkelentree op een afgesproken tijdstip vooraf bestelde en betaalde aankopen op te halen. “We kunnen afhalen veilig organiseren met elkaar, zodat consumenten hun kerstaankopen kunnen doen, de logistieke sector wordt ermee ontlast en de economie blijft zo draaien,” vindt de koepelorganisatie.

Afhalen, dus niet alleen bij je favoriete Chinese restaurant

“Een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang helpt ondernemers te overleven en het kan honderd procent coronaproof georganiseerd worden,” vindt INretail. Het zorgt voor een beetje omzet bij winkelondernemers in non-food en ontlast de webwinkels die qua logistiek hun maximale capaciteit hebben bereikt. In Frankrijk en België werkte dit systeem goed.”

Twee maten
INretail vindt dat de overheid nu met twee maten meet, omdat consumenten hun aankopen bij bouwmarkten wel mogen afhalen. “Dit beleid is onduidelijk. Zo werk je in de hand dat ondernemers allerlei manieren gaan verkennen om toch een boterham te verdienen. Dat moet je als overheid niet willen en is makkelijk op te lossen met afhaalpunten bij de winkelingang.”

Maatregelen passend maken
Het huidige pakket van steunmaatregelen is niet voldoende voor de non-food winkels die à la minute hun deuren moesten sluiten stelt de koepelorganisatie. “Alles stond in het teken van de naderende kerst en dat kan nu afgeschreven worden,” concludeert INretail. De TVL-regeling moet branche specifieker gemaakt worden en aangevuld met een speciale tegemoetkoming voor de kerstvoorraad. Ook de NOW regeling moet een extra schep krijgen. De loonkosten vormen niet de enige hoge kostenpost bij non-food winkels, vanwege hoge voorraden en afschrijvingen.”

UPDATE: PERSREACTIE VAN INretail

Betr. Duidelijkheid over open/dicht discussie winkels, click & collect is intelligente oplossing

Koninklijke INretail vindt het goed dat de overheid in een brief aan de Tweede Kamer woensdagmiddag duidelijk verschaft over welke winkels essentieel zijn en welke niet. Met het aanscherpen van de criteria is voor iedere winkel wie open mag..

Een coronaproof oplossing voor de dramatische behoefte om nog een beetje omzet te kunnen realiseren, zit in het toestaan van afhalen bij de winkeldeur. Dan bestellen en betalen consumenten vooraf hun producten en halen ze op een vooraf afgesproken tijdstip de bestelling als pakket bij de winkeldeur op. Dit kan veilig, haalt druk van het overbelaste online kanaal en zorgt dat consumenten hun kerstaankopen kunnen doen.  Consumenten doen al lokaal in hun wijkwinkelcentrum boodschappen in de supermarkt en kunnen dan op een vooraf afgesproken tijdstip bij de winkel ernaast veilig hun bestelde aankoop afhalen. Afhalen en bezorgen functioneert uitstekend in de horeca. De non-food detailhandel kan dit ook goed en veilig organiseren.