Het spel van licht en donker, van lucht en landschap. Door de eeuwen heen is het al een inspiratiebron voor kunstenaars en ontwerpers. Bij het Nederlandse verlichtingsmerk Hollands Licht uit Amsterdam staat het gebruik van licht en het effect ervan centraal in elk ontwerp.
Volgens oprichter Rob Cornelissen is er onder bestaande armaturen vaak te veel fashion met te weinig functionaliteit. Daarom brengt het merk sinds 2005 armaturen die naast esthetisch ook toepasbaar en innovatief zijn en daardoor meer dan een leven lang meegaan. Hollands Licht werkt samen met Nederlandse ontwerpers die tot het uiterste gaan om slimme oplossingen en functionele details te verwerken in producten zodat ze voldoen aan menselijke behoeftes op het gebied van licht en ruimte. De armaturen zijn toepasbaar in verschillende interieurs, zowel projectmatig als residentieel. Daarbij is er ook aandacht voor compacte woningen en appartementen.
Om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken vindt minimaal 90 procent van de productie op Nederlandse bodem plaats, de overige tien procent komt uit Europa. Voor zowel de materiaalbewerking als led-ontwikkeling wordt de expertise zo dicht mogelijk bij huis gezocht. Hierdoor ontdekt het merk naast nieuw designtalent, ook het veelzijdige vakmanschap binnen de Nederlandse maakindustrie. Hollands Licht werkt daarnaast nauw samen met sociale werkplaatsen.
Met liefde leggen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt daar de laatste hand aan de armaturen. Voorbeelden van armaturen van Hollands Licht zijn Flyby en Vapour.
Zijn uitgeslagen vleugels lijken in de lucht te zweven. Hanglamp Flybye – een ontwerp van Ernst Koning– bestaat uit een kap van gepoedercoat staal met een heldere vorm (helemaal bovenaan en de foto hierboven). Deze kap rust op een hoogwaardige, op maat gemaakte ledbuis met warm wit licht. De twee elementen zorgen samen voor functioneel direct licht. Door de perforatie in de kap geeft de Flybye ook indirect licht, wat voor een evenwichtige lichtspreiding in de ruimte zorgt. Dit maakt de hanglamp geschikt voor boven de eettafel, werktafel of een keukeneiland.
Vanaf dit jaar is Flybye ook beschikbaar in twee tafellamp-varianten: FlybyeT1 en FlybyeT2. Het T1 ontwerp rust op een enkele poot die geplaatst is in het midden van de lamp. Het is mogelijk de poot rechtstreeks op de tafel te monteren of op een standaard. Flybye T2 is een verlengde tafellamp die geschikt is voor het gebruik in bibliotheken, kantoren en vergadertafels. De positie van de kap creëert een natuurlijke ruimteverdeler en daarmee privacy. Net als bij de T1 zijn de poten direct op de tafel te bevestigen. De kap van het armatuur is verkrijgbaar in wit en zwart. Flybye krijgt meteen een zachtere uitstraling door deze te voorzien van een geperforeerde Divina MD-cover van Kvadrat. Door toevoeging van de hoes – die beschikbaar is in 5 kleuren – past Flybye zich gemakkelijk aan elk interieur aan. Goed om te weten; alle beschikbare versies zijn dimbaar.
Met hanglamp Vapour (hierboven en onderaan, styling van Bregje Nix) creëren ontwerpers Iris van Daalen en Ruben Thier van Studio Thier & van Daalen een verrassend contrast tussen geometrische en organische vormen. Vapour (damp) is ontstaan vanuit een fascinatie voor de structuur en beweging van de natuur; de bloei van een bloem en het hypnotiserende effect van rollend water of damp dat zich golvend door de lucht verplaatst. Het lichteffect van de ledbuis van geëtst PMMA wordt gecreëerd door een vernuftig lasergesneden patroon, dat ervoor zorgt dat de lichtuitstraling overal in het armatuur hetzelfde is. Een optionele sierlijke sleeve rondom de ledbuis is verstelbaar, waardoor je het elke gewenste vorm en look kan geven.
Vapour bestaat uit een familie van meerdere ledbuizen, zowel horizontaal als verticaal die tal van configuraties vormen. Ook als de lamp uit is, biedt Vapour een stilistisch beeld. Vapour bestaat uit twee kleuren – messing en zwart. De horizontale als verticale versie hebben beide dezelfde maat. De optionele sleeve in lichte tint oogt zacht als een damp, waar de zwarte versie een meer grafische identiteit heeft.