De globale virtual reality (VR) markt wordt geschat te gaan groeien naar een bedrag van 16,32 miljard dollar in 2024 naar meer dan 123 miljard dollar in 2032, volgens Fortune Business Insights. Terwijl VR meer en meer is omarmd door meubel retailers zijn er maar weinig meubel designers die  het potentieel zien van deze technologie. Studio Schrofer uit Den Haag ziet de mogelijkheden juist wel. De afbeelding is van Studio Schrofer.

Door VR te integreren in ieder stap van het ontwerpproces zet Studio Schrofer naar eigen zeggen een nieuwe standaard. Snelheid, precisie en duurzaamheid komen hier bij elkaar. De VR reis van Studio Schrofer begon 5 jaar geleden. Na experimenteren met 3D modellering programma’s en 3D printen zag de studio VR als de oplossing, als een natuurlijke evolutie, voor uitdagingen in constructie en productie.

Het prototype proces is met de helft verkort in tijdsduur dankzij VR. Met een opmerkelijke snelheid kunnen de ontwerpers van Studio Schrofer details verfijnen, proporties testen en ergonomie in kaart brengen zonder diverse fysieke versies van prototypen. De studio is nu in staat om een product dat bijna af is te presenteren aan opdrachtgevers met maar 1 prototype. Dit bespaart aanzienlijk op tijd en kosten voor beide partijen.  “VR heeft onze workflow totaal veranderd. Een game-changer”, aldus Frans Schrofer, oprichter van de studio. “In plaats van maandenlang heen en weer sturen van verbeteringen kunnen we nu direct een bijna productie gereed model laten zien.”

In de virtuele showroom van de studio kunnen klanten nieuwe ontwerpen van alle kanten bekijken en tot op elk detail niveau (zoals het stikwerk) wat eerder met traditionele schetsen of 3D programma’s onmogelijk was. Ze kunnen met een VR bril op om het meubel lopen, virtueel interactie met het ontwerp aangaan, de proporties zelf ervaren. Dit leidt tot een veel meer verfijnd en accuraat eindproduct waardoor beslissingen sneller en met meer vertrouwen kunnen worden genomen. VR zorgt ook voor verdere personalisatie en individuele aanpassing van een meubelontwerp waardoor klanten eenvoudiger en direct verschillende materialen, stoffen en afwerkingen kunnen ontdekken.

VR verlaagt de hoeveelheid gebruikte materialen tijdens de ontwerpfase drastisch waardoor de ecologische voetafdruk van produceren en reizen ook aanzienlijk wordt verminderd. Dankzij VR kan een goedgekeurd ontwerp ook snel en zonder materiaalverlies voor overbodige fysieke prototypen worden uitgebreid met modulaire elementen, fauteuils en eetkamerstoelen. Omdat alle beslissers de fase van een ontwerp tegelijktijdig zien kan er snel geschakeld worden tussen management, marketing, verkoop en designers. Dit versterkt de onderlinge band tussen partijen en zorgt voor nog betere ontwerpen.

“VR is de toekomst en we zijn er trots op dat we hierin voorop lopen”, aldus Schrofer. “We werken nu met meer efficiency terwijl we de band met de klanten verdiepen waardoor het werk nog leuker wordt om te doen.” www.studioschrofer.com