Vanaf afgelopen dinsdag is in Waalwijk het Schoenenkwartier geopend voor publiek. Het is een nieuw museum en innovatiecentrum voor schoenontwerp, schoenenproductie en schoenenmode in dé historische schoenenstad van Nederland.
Het museum is gehuisvest in een rijksmonumentaal gebouwencomplex uit de jaren ’30. Het gebouw is deels gerenoveerd, deels getransformeerd en ook uitgebreid en huisvest nu een collectie van 12000 objecten, vaste tentoonstellingen, een kenniscentrum met onderzoeksbibliotheek, workshopruimte en auditorium, museumcafé met winkel en laboratoria voor ontwerp en prototyping.
Architect Gert Kwekkeboom, mede-oprichter bij CIVIC Architects: “Ons doel was dat iedere bezoeker, van internationale mode-expert tot gezin uit de buurt, zich thuis voelt en zijn/haar eigen weg kan bepalen in het museum. We hebben door op een bijzondere manier delen weg te zagen uit een benauwend jaren ’80 kantoorgebouw tóch museale ruimtes weten te maken. Duurzaam bouwen begint namelijk met hergebruiken wat je al hebt, en de bestaande monumentale gebouwen vormen tegelijkertijd een bron van inspiratie”
Het Schoenenkwartier is de nieuwste toevoeging aan het portfolio van CIVIC Architects uit Amsterdam, dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de internationaal bekroonde bibliotheek LocHal, in Tilburg. Op het moment werkt het bureau aan verschillende andere projecten, zoals het Cultuurcluster Manchesterstraat in Brussel, de faculteit voor Geo-Sciences op de universiteit in Twente, de transformatie van de historische Centrale Markthal en een nieuwe woontoren in de voormalige Bijlmerbajes te Amsterdam.
Over CIVIC Architects |
CIVIC is een architectenbureau voor publieke architectuur en interieurs. Het bureau focust op het ontwerpen van vernieuwende gebouwen en plekken waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, zoals musea, onderwijsgebouwen, bibliotheken, overheidsgebouwen, stations en theaters, maar ook woon- en werkgebouwen. De bestaande eigenschappen van de omgeving en de lokale geschiedenis vormen het vertrekpunt voor ieder ontwerp, zodat de gebouwen échte iconen van de plek en voor de gemeenschap worden.