Alhoewel het pas een half jaar geleden was dat de vorige Design District werd afgerond, zijn er begin deze maand 5.492 bezoekers naar Design District ’22 in de van Nelle Fabriek gekomen. De organisatie is tevreden over de goede sfeer die heerste op de beurs.
Er was weer een grote variatie aan deelnemers; van kantoor-, project- en woninginrichting tot akoestische oplossingen, stoffen, verlichting, vloeren, tegels, wandbekleding en sanitair. Hoewel er concurrentie was van andere (grotere) evenementen, was er op Design District heel veel aandacht besteed aan de stands en de presentaties. “Wij zijn trots op deze commitment aan Design District én aan de Nederlandse markt. Wat was er veel moois te zien deze editie! Wil je even terugblikken, of zien wat je gemist hebt? Bekijk de foto’s op de website of de korte aftermovie.”
De eerste avond werden de prijswinnaars van de District Awards bekend gemaakt onder het genot van een drankje op het grote terras. Er was een gezellige en vooral kundige jury die de zware taak heeft volbracht en de 8 prijswinnaars heeft geselecteerd en bekendgemaakt: Frederike Top – lichtontwerpster/Willem de Kooning Academie, Carin Frijters – Retail Theater/voorzitter BNS Crisp, Rein Rambaldo – de Horecafabriek en Rob van Sprang – VEVS interieurarchitecten. De 8 winnaars staan hieronder:
1e prijs – Relax fauteuil ‘Vera’ van Ijcoon
Ontwerpers: Tom Dissel en Timon Scholten
De meeste relax/sta-op fauteuils hebben een beetje een stoffig imago. De jury zag dat Ijcoon dat anders doet: jong en oud verdient een prachtig meubel waarin je kunt ontspannen. De jury waardeert de aandacht voor de tijdsgeest en de verzilvering van onze samenleving en was unaniem: de relaxfauteuil ‘Vera’ verdient de 1e prijs!
2e prijs – Servies ‘WL Ceramics’ van SARI
Ontwerper: Sari Rikken
Onderzoekt toont aan dat servies de portiegrootte significant kan beïnvloeden. Sari Rikken ontwerpt servies met organische vormen dat er voor zorgt dat er normale porties worden geconsumeerd. Sari heeft aandacht voor het zintuigelijke en aandacht voor materialen. Haar ontwerpen zijn zowel voor hospitality als voor consumenten. Chefkoks worden betrokken bij het ontwerpproces. Volgens de jury een staaltje verfrissend ondernemerschap.
3e prijs – Houten lamp ‘Circle Arc’ van Arend Groosman
Ontwerper: Arend Groosman
De jury noemde de houten lamp ‘Circle Arc’ subtiel en prachtig gemaakt. Ze roemden de ambacht en het vakmanschap en waardeerden het feit dat de lamp in eigen beheer in zijn Haagse atelier gemaakt wordt. Van een afstand lijkt de lamp van staal maar van dichtbij is de houtnerftekening zichtbaar. Daarom een 3e prijs voor Arend Groosman!
Beste stand – Analogue (foto bovenaan)
Ontwerpers: Maarten Heijltjes en Simon Akkaya
De prijs voor beste stand ging naar Analogue. De stand had volgens de jury een goede vibe en energie. Het is een eerlijke en heldere recht-toe-recht-aan presentatie met een goede balans tussen productpresentatie en aanwezigheid van standbemanning. In zijn eenvoud een sterk kloppend beeld. De stand heeft een uitstraling van een lab of werkplaats: ‘Wij maken dingen’. Er worden grove materialen getoond met details in de constructie en print.
Nominatie – Chorus Collection van Conceptual
Ontwerper: Jérome Gauthier
SV Design Brands lanceert met de Chorus Collection van Conceptual Furniture een verrassend nieuw product geheel passend bij de hybride manier van werken van deze tijd. De soft seating lijn is gemakkelijk te monteren, demonteren en te moduleren. Het heeft een hoog comfort en dat is een verrassend element, want dat verwacht je niet!
Nominatie – Bijzettafel ‘Olio’ van Montis
Ontwerper: Max Lipsey
Montis heeft ontwerper Max Lipsey de opdracht gegeven een bijzettafel bij de Aztec bank te ontwerpen. De bijzettafel is gemaakt van eigen restmaterialen. Het onderstel is gemaakt van restanten van stalen buisframen en het blad is gemaakt van de resten van de productie van stellingkasten. Een mooi Nederlands product!
Nominatie – ‘Counterweight table’ van Analogue
Ontwerpers: Maarten Heijltjes en Simon Akkaya
De counterweight table van Analogue verdiende een nominatie volgens de jury om vele redenen: De tafel is op verschillende manieren te gebruiken, heeft een geavanceerd low-tech systeem met een jonge toegankelijke en leesbare uitstraling. Een eerlijk product dat door fris kleurgebruik een goede energie geeft. De jury sloeg ook aan op de interactie in de presentatie waar ze helemaal werden meegenomen in het verhaal.
Wildcard – Hollands Licht
Hollands Licht had geen inzending gedaan voor de District Awards maar verdiende toch een vermelding voor de gehele collectie en presentatie. Het materiaal, de kleuren en stand vormen één geheel en zijn goed in balans. Hollands Licht zoekt slimme samenwerkingen op voor een aangename collectie. De pigmenten die Rembrandt gebruikte vormden de basis voor het kleurenpallet van de nieuwe collectie. Hun story werd duidelijk weergegeven in hun presentatie.
“Wij zien iedereen graag op de volgende Design District: 7 – 8 – 9 juni 2023!”, aldus de organisatie van Design District.