Op 23 april vindt de jaarvergadering plaats van Fedustria. In aanloop daar naar toe publiceert de Belgische federatie een bericht waarin de huidige situatie van de drie sectoren van Fedustria wordt belicht en een bestuurswisseling wordt aangekondigd.
Karla Basselier, CEO van Fedustria (foto hierboven): “De boerenjaren liggen duidelijk achter ons. De huidige situatie is onzeker. De hoge loonkosten en zéker de torenhoge energieprijzen die vooral ons land parten spelen zijn daar allerminst vreemd aan. Maar tegelijkertijd hebben we één troef: vernuft. Bedrijven die innoveren doen het wel goed en maken het verschil.”
De Belgische textielindustrie realiseerde in 2024 een omzet van 5 miljard euro, wat een lichte daling (-0,9 %) is ten opzichte van 2023. In het eerste semester van 2024 ging de omzet met 2,1 % achteruit ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De activiteit veerde op in het derde kwartaal van 2024 (+3,1 %), echter gevolgd door een nieuwe daling in het vierde kwartaal (-2,2%).
De omzet van de belangrijkste productgroepen technisch textiel en tapijten bleef status- quo. Enkel de synthetische en kunstmatige vezels en filamentgarens realiseerden een omzetstijging (+3,3 %). Bij de garens (incl. voorbereiding; waarbij de vlasvezels belangrijk zijn) bleef de omzetdaling beperkt tot -1,3 %. De omzet van weefsels (-8,1 %), veredeling (-6,5 %) en gebreide stoffen (-7,2 %) ging fors achteruit.
Basselier: “De textieldivisie heeft het niet makkelijk. En ook afgelopen jaar ging de omzet lichtjes achteruit. En dit onder meer door de gestegen energie- en loonkosten. Maar de positieve echo’s die we ontvingen op de toonaangevende Heimtextil beurs in Frankfurt geven ons hoop.”
De omzet in de meubelindustrie daalde in 2024 voor het tweede jaar op rij met circa 7 % en komt hierdoor net onder 2 miljard euro. In elk kwartaal van 2024 lag de omzet lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De zwakke vraag in het algemeen en de slechte situatie in de bouwsector in het bijzonder, haalden de omzet onderuit.
In alle productgroepen ging de omzet achteruit. Kantoor- en winkelmeubelen (-10,9 %) en matrassen en bedbodems (-12,4 %) werden het zwaarst getroffen. Het woonmeubilair kende een omzetdaling met 4,1 % en de omzet van de keukenmeubelen ging met 6,5 % achteruit.
Basselier: “Dat cijfer is niet om blij van te worden maar de recent vastgestelde forse groei in de vastgoedmarkt in het eerste trimester is goed nieuws voor de meubelmarkt. Meer nog, het aantal jonge kopers jonger dan 30, steeg tot bijna 1/3de. En die zijn klant voor verschillende soorten meubilair.”
De omzet van de houtverwerkende industrie steeg in 2024 met 3,4 % na een daling van 12,3 % in 2023. Aanvankelijk daalde de omzet nog in het eerste kwartaal van 2024 met 2,3 % en stabiliseerde (+0,9 %) in het tweede kwartaal. In het derde (+7,7 %) en vierde kwartaal (+8,5 %) trad er een duidelijk herstel op. Hoofdzakelijk de plaatmaterialen droegen bij aan deze omzetstijging (+8,6 %). Bij de verpakkingen (voornamelijk pallets) bleef de omzetstijging beperkt tot 1,7 %. De omzet van bouwelementen (-3,0 %) en overige houtverwerking (-6,5 %) ging evenwel opnieuw achteruit.
Basselier: “Dit is een kleine opsteker voor onze houtdivisie. Nu komt het erop aan om mogelijke obstakels weg te werken, ik denk maar aan de gebrekkige CITES-werking. Bovendien is er een noodzaak aan een werkbare EUDR-implementatie.”
Deze Algemene Vergadering is tevens de laatste AV met onze huidige voorzitter Jan Desmet. Na de AV zal Jan afgelost worden door Frank Veranneman, de CEO van de online coating divisie binnen de Sioen Groep. Karla Basselier: “We kunnen Jan niet genoeg bedanken dat hij onze federatie mee door de woelige wateren loodste. Frank heeft dus big shoes to fill maar zal dat goed doen.”
De beleidsprioriteiten van Frank (foto hierboven) zijn helder:
De EU mag niet heiliger zijn dan de paus. Ze hanteert duidelijke normen maar moet die normen ook aan anderen durven opleggen. Nu wordt onze markt overspoeld met pakjes die dat niet doen bijvoorbeeld. En die pakjes zijn dikwijls ook gevaarlijk voor de volksgezondheid, zo leerde ons onderzoekscentrum Centexbel nog recent na steekproefonderzoek. Hier is een taak voor de douane.
We hebben nood in België aan een echt industriebeleid. Een industriebeleid dat niet alleen zorgt voor een equal level playing field, maar ook onze concurrentiepositie herstelt. Nu lopen we achter op onze buurlanden. Dikwijls simpelweg door verkeerde beleidskeuzes (op vlak van energie bijvoorbeeld).
Die concurrentiepositie is danig verzwakt door de hoge loonkosten (automatische indexering bijvoorbeeld). We moeten die herstellen en het gesprek blijven aangaan met alle politieke niveaus. Fedustria als vakbond van onze sectoren als het ware.
Een van de belangrijkste punten daarbij is het bekampen van die torenhoge energiefactuur. Die is niet alleen nadelig voor ons ten aanzien van de VS of China, maar zelfs ten aanzien van onze directe buurlanden. Het naleven van de energienorm, zowel federaal als regionaal is een must, alsmede het verlagen van de transmissie- en distributietarieven.
Tot slot steunen we het voornemen van zowel het federale als de regionale regeerakkoorden om nu eens eindelijk komaf te maken met de administratieve ballast!
Maar Fedustria wil niet alleen klagen. Er is hoop. Op Vlaams niveau lanceerde de Vlaamse regering met de grootste industriefederaties, waaronder Fedustria, recent het actieplan “Vlaamse Versnelling” – dat verder bouwt op het Toekomstpact voor de Vlaamse industrie. Dit plan zet de juiste prioriteiten: innovatie stimuleren; inzetten op decarbonisatie; een betere afstemming van het omgevingsbeleid en de industrie; talent verder ontwikkelen… maar nu moeten we dus uitvoering geven aan deze acties. Handen aan de ploeg!