Ekornes QM Holding, de eigenaar van het merk Stressless, is naar eigen zeggen van plan om “de productiecapaciteit aan te passen en de winstgevendheid te beschermen om competitief te blijven” door productie in Noorwegen en Azië te verminderen. Verder wil de producent nog meer kosten en de marges te kunnen aansturen.
Ekornes is de grootste meubelfabrikant van Noorwegen met 5 fabrieken aldaar en fabrieken in de Verenigde Staten, Thailand en Litouwen. Nu de vraag terugloopt naar het niveau van voor de pandemie en de groei in de wereldeconomie vertraagt (en uiteraard ook de gestegen kosten voor grondstoffen en transport) waren in het afgelopen vierde kwartaal van 2022 de inkomsten navenant.
“De markt is aan het veranderen en Ekornes moet zich aanpassen in de hoeveelheid productie en we moeten onze winstgevendheid beschermen” zegt interim CEO Fredrik Ødegård Nilsen. “Onze producten en merken worden wereldwijd verkocht en we moeten de kosten in de gaten houden. Plus flexibel blijven om goed te kunnen blijven zorgen voor onze klanten, partners en medewerkers.”
Daarom gaat Ekornes de schaal van de organisatie terugbrengen naar het niveau van voor de pandemie. De fabrieken in Noorwegen gaan in productie terug met 150 FTE, bovenop de 80 FTE die al werden geschrapt in september. In ondersteunende functies en op het hoofdkwartier gaat nog eens bezuinigd worden op 40 FTE. Ekornes gaat de fabriek in Vietnam sluiten en de Aziatische productie concentreren in Thailand wat ook een bezuiniging van ongeveer 700 FTE oplevert. Voor wie de term niet kent: FTE staat voor een volledige baan. Om het sluiten van de fabriek in Vietnam op te vangen is er door het bedrijf geïnvesteerd in de fabriek in Thailand. Dit proces wordt dit kwartaal voltooid.
“Hoewel we de behoeften van onze klanten en partners scherp in de gaten houden ontkomen we niet aan het verhogen van prijzen om de gestegen kosten te kunnen opvangen”, aldus Ekornes. “De groep verlaagt de uitgaven en de indirecte kosten, naast het optimaliseren van het productportfolio om zo winstgevendheid en financiële robuustheid te beschermen. Ekornes ziet in veerkracht en flexibiliteit de oplossing om duurzaam en op de lange termijn competitief te kunnen blijven.”
Het bedrijf gebruikt de mooie maar wrange term rightsizing: “Het effect van het rightsizen van de productie in Noorwegen, het reorganiseren in Azië en andere maatregelen die genomen gaan worden zullen naar verwachting te merken zijn in de tweede helft van 2023.” Het op korte termijn kunnen leveren van veelgevraagde producten is van levensbelang voor de fabrikant, die daarvoor een uitgebreid distributienetwerk, een uitgekiende inkoop van grondstoffen en weloverwogen aanwezigheid op diverse markten hanteert.
Zoals de interim CEO benadrukt: “Efficiënt produceren, sterke merken en vernieuwende productontwikkeling zijn de kern van ons vermogen om mee te doen en nodig om onze marktpositie te behouden, om ons aantrekkelijk te houden voor onze klanten en eindgebruikers.”