Beurzen hebben het niet gemakkelijk en ook de Salone del Mobile in Milaan is inmiddels het hele jaar door bezig met het vragen om aandacht voor de beurs in april. Met een promotietour langs diverse wereldsteden en nu met adviezen voor een avondje uit in Milaan mocht u besluiten om de stad te gaan bezoeken, bij voorkeur tijdens de Salone uiteraard. Uit eigen ervaring: de meeste keukens in deze mondaine miljoenenstad sluiten voor 10 uur dus dineren (of in ieder geval bestellen) doe je op haast Hollandse tijden.

Bijna zonde om te vertalen: “Here’s a selection of new haunts dotted around the city: contemporary-style fine dining, chic delis with outdoor seating, local trattorie, wine and cocktail bars well worth a visit, in which the atmosphere and just the right mix of cuisine and design  has a key role to play. Because “we also eat with our eyes.”  U begrijpt de boodschap waarschijnlijk: de vorm is minstens net zo belangrijk als de inhoud, volgens de klassieke Italiaanse traditie. We eten namelijk ook met onze ogen.

Het lijstje dat de Salone ons geeft bevat onder andere Vini e Cibi al Banco waar chef Vladimiro Poma Silvan kookt op een plek in de hippe buitenwijk van NoLo met een bar van 14 meter lang en een paar tafeltjes en stoeltjes. Gerecyclede keramische borden, jaren 70 lampen en een enorme oven in de keuken waar alles uit komt zoals Nervetti alla Milanese, Salsa Tonnata met kappertjes, rauwe vis, oven-cooked risotto, chicken liver paté en flash-fried anchovies. Adres: Piazza Morbegno 2. Foto van het restaurantje staat bovenaan, twee fijne gerechten staan hierboven.

Een ander voorbeeld: Contraste met chef Matias Perdomo (foto hierboven en hieronder). Ingericht in een palazzo van rond 1900 door Debonademeo Studio is dit typisch Milanees: forma, forma, forma. Je ziet de neusjes al de lucht ingaan van zij die binnenkomen en die er al zitten (of er werken). Veel fluwelen gordijnen, ruimten in verschillende kleuren, veel aandacht voor details in de patronen op de vloer en je kunt er ook nog eens eten. De chef houdt er blijkbaar van om de gasten een beetje voor de gek te houden: is dit een echte aardbei? Het lijkt op een donut maar wat is het? Maar het gaat uiteraard vooral om zien en gezien worden, de meeste Milanezen dineren toch op dezelfde wijze: een voorgerechtje, een Marlboro buiten voor de deur en daarna een straffe doppio binnen, snel oogcontact maken, gelaten een behoorlijk bedrag afrekenen en (hopelijk) samen met het oogcontact weggaan. Behang van Wall&Decò, verlichting van Karman en meubilair van Pedrali. Adres: Via Giuseppe Meda 2.

Deze twee en andere tips staan op de door Giulia Ossola informatief en leuk geschreven pagina van de Salone:

https://www.salonemilano.it/en/articles/evening-milan-new-haunts-channelling-design-gourmet-cuisine-wine-and-signature-cocktails?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl-20240919_TheVoiceSalone