Er zijn niet veel vakbeurzen in de wereld van houtverwerking en meubeltoelevering waar bezoekers kunnen kijken naar een houten spoorlijn, stuntende vorkheftrucks en zaagmachines gemonteerd op vrachtwagens maar de DREMA in het Poolse Poznań is zo’n beurs.
Voor de 40e keer vond deze beurs plaats van 10 tot en met 13 september, een uitgebreide voorbeschouwing kon u al eerder lezen op deze site. Bij nabeschouwingen komt het vaak voor dat de voorbeschouwing wordt herhaal maar dan gesteld in de verleden tijd en heel vaak het woord ‘succesvol’ ertussen geplakt. Dat gaat u hier deze keer niet lezen. Niet dat de beurs niet succesvol was (dat was deze editie wel, volgens de organisatie) maar niet alles herhaald wat u al eerder heeft kunnen lezen. Dat dit de grootste beurs in zijn soort is in Centraal Europa moet u maar aannemen, andere voorbeelden kennen we gewoonweg niet.
Wat telt: 11.000 bezoekers uit 32 landen, allemaal professionals vanuit de houtverwerking en de meubelindustrie. Dat is zeer aanzienlijk, vooral in deze tijden van beursmoeheid en uitdagingen voor de meubelmarkt. De meeste bezeokers komen uit Centraal en Oost Europa en dat mag geen verrassing zijn, maar 11.000 bezoekers in 4 dagen is een prima score. De organisatie is dan ook dankbaar voor de inspanningen van de exposanten, brancheverenigingen en media bij het op de been brengen van zoveel bezoekers voor een beurs waar ook veel wordt vergaderd, gepresenteerd en gediscussieerd plus heel veel demonstraties van houtambachten en het ondersteunen van goede doelen.
De uitdagingen van de houtbranche zijn niet gering: tekort aan grondstoffen, scherpe prijsstijgingen, misverstanden over certificaten, tekort aan menselijke krachten en dan ook nog eens een daling in de vraag naar meubelen. Daar werd dus flink over gesproken tijdens de beurs. De Poolse meubelexport cijfers stegen licht vorig jaar maar het volume blijft dalen sinds 2021. De meubelen zijn duurder en er worden er minder van verkocht. Dat er wat betreft benodigde energie en mankracht geconcurreerd moet worden met andere sectoren en dat de Poolse munteenheid het aflegt tegen andere valuta helpt ook niet. Maar er is hoop: een lichte bries van optimisme, zo noemt de beursorganisatie dit.
De bouw in Polen krabbelt voorzichtig overeind nu het aantal bouwvergunningen toeneemt. Dit voorzichtig positieve gevoel was merkbaar op de beurs, zowel bij bezoekers als bij exposanten. Het tekort aan handen in de industrie moet worden opgelost door automatisering en AI en dit waren dan ook gesprekthema’s tijdens deze editie van DREMA.
Dit is ook een beurs waar nog prijzen worden uitgereikt. DREMA kent er maar liefst 12: gouden medailles voor verschillende producten. Daarnaast is er een Eco Prize en een Grand Prix, uitgereikt door organisator Grupa MTP. De Grand Prix ging naar de PCD zagen voor het zagen van uitschuifbare tafels en panelen gemaakt door ITA TOOLS Sp. z o.o. Deze zagen gaan 50 keer langer mee en worden geheel modern geproduceerd, wat blijkbaar nog een onderscheidende aanbeveling is bij de productie van gereedschap in Polen. De Eco Prize ging naar de CX-SPEED Nesting cutters van fabrikant N-POL cutters. Deze zijn betrouwbaar, energiezuinig, produceren minder spaanders en zijn daarom beter voor het milieu, aldus de organisatie. Volledig in Polen gemaakt, uiteraard. Alle prijswinnaars zijn te zien op de site www.drema.pl.
De volgende editie van DREMA is van 9 tot en met 12 september 2025.