Normaal gesproken is er bij de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Koninklijke CBM een toespraak van voorzitter Marcel Horjus. Maar in dit coronajaar is alles anders. Graag richt Marcel Horjus het woord tot de leden in deze voorzittersbrief. Hieronder publiceren wij de brief.
2020: een jaar met twee gezichten
‘Corona raakt ons allemaal.’ Met deze woorden opent het reclamefilmpje waarmee Koninklijke CBM in april op televisie en radio is. Een mooi gebaar dat ‘de Ster’ gratis zendtijd voor branches ter beschikking stelt, omdat veel reis- en vakantiereclames wegvallen. Boodschap van het filmpje is: ‘Waar we ook werken, thuis, op kantoor of in de fabriek, CBM staat voor jullie klaar. We blijven bereikbaar voor leden die worstelen met corona: ‘dus kom maar op met die vragen.’
En die vragen komen er, het hele jaar door. “Hoe moet ik NOW aanvragen? Wat zijn de eisen voor veilig werken? Hebben wij brancheprotocollen? Hoe vraag ik uitstel van belasting aan? Hoe moet ik mij voorbereiden op een reorganisatie? Zijn er van-werk-naar-werk trajecten in mijn regio? Waar vind ik nieuwe medewerkers om het vele werk te doen”, etc. Reden voor CBM om met spoed een coronadossier te openen op de website. Veel leden maken hier gebruik van.
Aanvankelijk zorgt de coronacrisis voor behoorlijke paniek. Grenzen gaan dicht, exporten vallen stil, winkels sluiten de deuren en leveringen komen niet of te laat aan. Al snel stromen de IC’s vol en gaat Nederland in een intelligente lockdown. Via ledenenquêtes monitort CBM hoe groot de impact van de crisis is op onze leden en op de branche. Bij de derde enquête in april voorspellen de leden een omzetdaling van 25% en mogelijk meer dan duizend ontslagen. De schrik zit er goed in.
De resultaten van onze enquêtes ondersteunen mede de lobby van VNO-NCW en MKB Nederland voor een stevig ondersteuningspakket. En met succes, want inmiddels hebben veel interieurbouwers en meubelfabrikanten NOW aangevraagd om het verlies aan omzet te compenseren en ontslagen te voorkomen. Overigens hebben de enquêteresultaten ook invloed op de cao-onderhandelingen met de vakbonden. Werkgevers zijn van mening dat er op dit moment geen ruimte is voor grote salarisverhogingen. Er is eerst en vooral rust en stabiliteit nodig op het coronafront en in onze branche.
Na de eerste grote golf, krijgt Nederland voor de zomervakantie de crisis min of meer onder controle. Tot opluchting van velen kondigt het kabinet versoepelingen aan. Steeds meer Nederlanders gebruiken het vakantiegeld om hun huis op te knappen. De vraag naar meubelen neemt toe en woonwinkels en bouwmarkten doen goede zaken. Ook bij interieurbouwers stromen er nieuwe opdrachten binnen. Hoewel het werk aantrekt, vallen ook veel medewerkers uit door corona en de quarantaineplicht. Het wordt nog een hele uitdaging om alle meubelen en interieurs op tijd de deur uit te krijgen en voldoende medewerkers te vinden die het werk afmaken.
In het najaar nemen de besmettingen weer toe. Halverwege september houdt CBM het vierde coronaonderzoek. We zitten inmiddels in de tweede coronagolf. Leden melden dat de impact van corona nog steeds fors is, maar wel minder dan in april verwacht werd. De enquête laat zien dat de crisis in onze branche twee gezichten heeft. Aan de ene kant zien we bedrijven die het druk hebben en ondanks corona voorspellen het jaar met zwarte cijfers af te sluiten. Aan de andere kant komen leden in problemen door het wegvallen van werk en opdrachten. Sommige hebben NOW aangevraagd maar moeten toch afscheid nemen van medewerkers. Steeds meer leden benaderen onze juristen voor advies en ondersteuning bij naderende reorganisaties en ontslagen. Verder valt op dat het aantal adviesaanvragen voor financiën groeit en dat de adviesaanvragen voor innovaties teruglopen.
Vanuit CBM bezoeken we onze leden graag. Deze bedrijfsbezoeken moeten we dit jaar vanwege corona inperken. Uiteindelijk hebben onze medewerkers dit jaar toch een kleine driehonderd bedrijven bezocht. Dat was vooral in het kader van accountmanagement, ledenwerving en duurzame inzetbaarheid en natuurlijk om jubileumoorkondes en -taarten uit te reiken. Vanwege de anderhalve-meter-regel hebben we alle events voor de eerste helft van 2020 gecanceld. Een grote tegenvaller, want veel leden benutten onze events om te netwerken, bij te praten en nieuwe (zaken-)relaties op te doen. Als experiment hebben we in september toch een anderhalve-meter-event georganiseerd in de Fokker terminal. Ondanks de goede organisatie en de grote waardering van de aanwezigen is het minder succesvol door de coronamaatregelen. Daarnaast is het aantal toegestane deelnemers ook te laag voor een bruisend event. Daarom hebben we alle verdere fysieke events tot nader order afgelast. Voor het eerst in onze meer dan 110 jaar lange historie houden we op 10 december de Algemene Ledenvergadering online. Wie had dat ooit kunnen bedenken.
Met deze voorzittersbrief kijken we terug op een enerverend jaar. 2020 is een jaar van uitersten, van ups en downs, van winst en verlies, van onzekerheid maar ook van nieuwe uitdagingen. Een rollercoaster jaar. Geen wonder dat Danny Vera nu bovenaan staat in de Top 2000. We zullen nog lang over 2020 napraten. Maar we zijn er nog niet, want er is nog veel onzeker voor 2021.
Ook voor mij als ondernemer is corona een crisis met twee gezichten. Aan de ene kant heb ik, net als iedere collega in de branche, te maken met het wegvallen van omzet en opdrachten. Daar moet je op voorbereid zijn, maar ja, ik ken niemand die echt voorbereid was op deze coronacrisis. Aan de andere kant heeft de crisis ook positieve impact. Het dwingt je als ondernemer om met andere ogen naar je bedrijf en naar de branche te kijken, om nieuwe wegen in te slaan en nieuwe uitdagingen en kansen te grijpen. Want die zijn er wel degelijk. En ik moet eerlijk bekennen dat ik daar toch ook wel weer nieuwe energie van krijg en nieuwe creativiteit.
Ik wens alle leden en collega-ondernemers veel creativiteit en energie toe voor het komend jaar.
Fijne feestdagen en veel gezondheid en voorspoed in het nieuwe jaar.
Marcel Horjus,
Voorzitter Koninklijke CBM