Op 31 mei brachten Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, Paul Van Tigchelt, en volksvertegenwoordigster en burgemeester van Grobbendonk, Marianne Verhaert, een bezoek aan Drisag, een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in project- en interieurinrichting, gevestigd langs de E313 in Herentals.
Dit op uitnodiging van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie en de houtinvoerhandel. Bedoeling is om politieke sleutelfiguren de kans te geven zich beter vertrouwd te maken met de hout- en meubelsector en zijn uitdagingen, zoals innovatie, internationale concurrentie, een activerend arbeidsmarktbeleid, en het belang van een meer coherent industrieel beleid.
Drisag is een Belgisch familiebedrijf actief sinds 1970 en op vandaag gespecialiseerd in interieurontwerp en de productie van kantoor- en projectmeubilair. De nadruk ligt hierbij op de creatie van esthetisch en functioneel meubilair dat bovendien ergonomisch en duurzaam is.
CEO Niek Renders: “Wij nemen graag een pioniersrol op inzake circulariteit en innovatie, die voor ons hand in hand gaan. Zo wordt bij de ontwikkeling van nieuwe producten steeds nagedacht over het hergebruik van de verschillende materialen. Onze bureaustoel Econic bijvoorbeeld is voor 100% circulair opgebouwd. Componenten kunnen eenvoudigweg vervangen of gerecycleerd worden. Ook de opbouw van bestaande interieurconcepten wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast. Maar liefst 2576 producten kregen een nieuw jasje de afgelopen 5 jaar. Via ons label Drisag Again herstofferen we praktisch in elke soort stof, in elke kleur, op eender welk Drisag product. Hierdoor kan je een oud of vuil geworden meubel steeds een tweede leven geven. Door productie-optimalisatie zorgen we er bovendien voor dat er zo min mogelijk grondstoffen verspild worden. En wanneer we dan toch grotere restanten overhouden, wordt er steeds gekeken naar nieuwe manieren om deze alsnog te verwerken. Zoals het recupereren van zorgvuldig gesorteerd snijafval van meubelstoffen in akoestische wandpanelen, Ecoustipads.”
Verder werkt Drisag enkel met hout dat FSC gecertificeerd is en dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Door in te zetten op hoogkwalitatieve producten en te blijven investeren in innovatie en de duurzame transitie kan Drisag hier in België het verschil blijven maken.
De meeste hout- en meubelbedrijven in België zijn kmo’s (zelfstandige bedrijven met minder dan 250 medewerkers). Ze zijn vooral exportgericht (>65% export) en de internationale concurrentie is dan ook groot. “Om competitief te blijven moeten onze bedrijven blijven innoveren en investeren, ook in moeilijke economische omstandigheden (energieprijzen, loonkosten, grondstofprijzen…). Innovatie is cruciaal om de concurrentie de baas te kunnen en om innovatieve producten met een hoge toegevoegde waarde of nieuwe circulaire economische modellen op de markt te brengen”, aldus Fedustria.
“Blijven investeren in innovatie is in ieders belang – burgers, politici en bedrijven. Want zonder innovatie kunnen onze bedrijven niet verder groeien en zo welvaart creëren. Fedustria wil hout- en meubelbedrijven daarbij ontzorgen en verder begeleiden. Onze bedrijven moeten bovendien blijvend kunnen rekenen op innovatiesteun, via subsidies en fiscale incentives, ook Europees. Er is daarenboven ook nood aan meer administratieve eenvoud in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Dit moet kaderen binnen een coherenter industrieel beleid voor België”, zegt Karla Basselier, CEO van Fedustria.
Vice-eersteminister Paul Van Tigchelt en volksvertegenwoordigster Marianne Verhaert waren sterk onder de indruk van het bedrijfsbezoek bij Drisag, een mooi voorbeeld van een 100% in België verankerd familiebedrijf dat uitblinkt door een enorm scala aan impressionante en duurzame projecten.
Paul Van Tigchelt: “Drisag is een toonvoorbeeld van een sterk verankerd familiebedrijf dat uitblinkt in ondernemerschap door aanhoudend te investeren in onderzoek en ontwikkeling en nieuwe circulaire business modellen. Vanuit het beleid moeten wij er alles aan doen opdat ons industrieel weefsel ten volle wordt beschermd en ondernemerschap verder wordt aangemoedigd. Parels als Drisag tonen aan dat het essentieel is dat de overheid blijft investeren in bedrijven via innovatiesteun.”
Marianne Verhaert: “Ik ben enorm trots op bedrijven zoals Drisag, die getuigen van een intense veerkracht en goesting om te blijven investeren en ondernemen in onze mooie regio, de Antwerpse Kempen. Op die manier dragen zij niet enkel bij aan de tewerkstelling en welvaart in onze streek, maar zijn het tevens ambassadeurs met een internationale uitstraling.”
Op de foto: (vlnr) Niek Renders, Ad Renders (beiden Drisag), volksvertegenwoordigster Marianne Verhaert, Karla Basselier (Fedustria), Vice-eersteminister Paul Van Tigchelt