Vakbeurzen zorgen voor een economische heropleving aldus Nicola Beer, Vice President van het Europese Parlement en Wolfgang Marzin, President en Chief Executive Officer van Messe Frankfurt GmbH. Beiden benadrukten dit tijdens een ontmoeting in Frankfurt. Beer sprak krachtig over het belang van beurzen voor een sterke, stabiele economie.
Sinds begin 2020 heeft de beursbranche te maken met ‘uitdagingen’zoals dit zo mooi eufemistisch wordt genoemd (problemen bestaan niet meer) vanwege de pandemie. Beurzen moesten sluiten of uitgesteld worden en daarmee viel een groot deel van marketing, communicatie en orders weg voor exposanten van beurzen, zo stelt men in Frankfurt. “Vakbeurzen zijn internationale podia en ijkpunten voor hun respectievelijke branches en ze dragen sterk bij aan economische voorspoed”, zo zei Beer. “Wanneer beurzen niet kunnen plaatsvinden heeft dit direct gevolgen voor de economie.” Daarom is het volgens haar van belang dat beursorganisaties een duidelijk en eenduidig politiek signaal ontvangen over het weer opstarten van beurzen en evenementen. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben al aaangetoond dat beurzen en congressen weer mogelijk zijn. Duitsland moet nu de politieke moed tonen om beurzen en congressen weer toe te staan. Dit op basis van het succes van het opstarten van soortgelijke evenementen in de eerder genoemde landen.
Volgens een studie van het ifo research institute zorgen de verschillende evenementen van Messe Frankfurt voor een koopkracht van 3.6 miljard euro per jaar plus belastingopbrengsten van 657 miljoen euro. Het schrappen of uitstellen van beurzen heeft grote gevolgen gehad, ook voor de horeca in de stad aan de Main maar ook voor transport, winkeliers en serviceverleners. Volgens ifo zijn de evenementen van Messe Frankfurt goed voor meer dan 33.000 banen in geheel Duitsland.
“Als spiegels van de economie hebben beurzen regelmatig met een crisis te maken, nu moeten ze weer de economie aanjagen en stabiliseren. Dit omdat beurzen een kernwaarde delen: vertrouwen. Ons kostbaarste goed binnen de branche”, aldus Marzin. Digitale en hybride versies van een beurs zijn leuk en aardig als alternatief, maar vertrouwen opbouwen kan volgens hem alleen wanneer mensen elkaar fysiek kunnen ontmoeten. “Hechte relaties kunnen zich niet puur digitaal ontwikkelen.”
Volgens de berekeningen van AUMA, de Duitse club van beursorganisaties, die gebaseerd zijn op het ifo onderzoek heeft het cancellen van beurzen een verlies opgeleverd van 40 miljard euro alleen al in Duitsland. Jörn Holtmeier, Managing Director van AUMA: “Dit getal staat nog los van alle business deals die niet doorgingen tijdens beurzen.” Driekwart van de ondervraagde exposanten heeft aangegeven last te hebben gehad van het niet vinden van nieuwe klanten omdat beurzen niet konden doorgaan. Alleen daarom moeten de Duitse beurzem zo snel mogelijk weer opgestart worden, zo roept de club op.
Daarom: laat de beurzen in Duitsland weer opstarten. Ze zijn veilig en voldoen aan de regels voor properheid en afstand houden en kunnen bezoekers veilig en verantwoord ontvangen. Dat is de boodschap van Messe Frankfurt. Op de foto het duo Marzin en Beer.