Het Belgische BekaertDeslee weet dat de textielindustrie een zeer vervuilende sector is als het gaar om schadelijke emissies en is daarom trots dat het onlangs een erkenning heeft ontvangen van het onafhankelijke SBTi (Science Based Technology inititative) omdat het bedrijf haar emissies aanzienlijk heeft verminderd en daarmee doorgaat.
Er worden in Europa jaarlijks 35 miljoen matrassen verbrand of onder de grond gestopt als landwinning. Eric Lachambre, CEO van Bekaert Deslee: “We willen een bijdrage leveren aan de verbetering van het leven van velen door onze schadelijke uitstoot terug te brengen tot nul. We berekenen aan de hand van het Greenhouse Gas Protocol wat onze uitstoot is en en samen met SBTi werken we aan het minimaliseren ervan.” Concreet gestel: directe emissie door productie en indirecte emissie door het gebruik van energie moet in 2030 teruggebracht zijn met 64 procent in vergelijking met de niveaus van 2021. Samen met het schoner maken van de supply chain en het terugnemen van producten aan het einde van hun levensduur leverde dit in 2023 een totale vermindering van 483, 184 ton CO2 emissie wat gelijkstaat aan 274.583 retourvluchten van Parijs naar New York.
Hoe gaat het bedrijf die 64 procent halen? Kevin Burkel, verantwoordelijk voor duurzaamheid, marketing en strategie: “We gaan energiezuinige verwarming aanschaffen, de productie ook energiezuiniger maken en investeren in hernieuwbare energie. En we blijven met onze toeleveranciers vanuit de keten kijken naar duurzamere materialen. Meer gerecycled dan virgin materiaal, recyclebare materialen ook zelf ontwikkelen en ons textielafval verwerken als een cradle to cradle oplossing.” Lachambre, tot slot: “We blijven werken aan een holistische strategie voor duurzaamheid, werken aan een betere toekomst en aan onze positie als leider op dit vlak in de industrie.”