Purisme pur sang: in haar internationaal geroemde collecties combineert de Duitse modeontwerpster Jil Sander innovatief design met hoogwaardige materialen. Van de modewereld heeft ze inmiddels afscheid genomen, maar haar creativiteit bruist nog altijd onverminderd.
“Creatief bezig zijn is onderdeel van mijn leven”, aldus Sander. Voor Thonet zet zij nu haar eerste stappen in de wereld van het meubelontwerp en heeft ze met de signaturecollectie JS . THONET de bekendste stalenbuisklassiekers uit de jaren 20 van de vorige eeuw in een nieuw jasje gestoken. “Design en architectuur hebben mij altijd geboeid. Ik heb me er van jongs af aan mee bezig gehouden”, vertelt ze. De iconische sledestoel S 64 heeft ze in de series SERIOUS en NORDIC nog meer elegantie en klasse gegeven. Houten details in hoogglanslak, afgewerkte stalenbuis-frames, zittingen en rugleuningen van gevlochten riet of leder, en dat alles in genuanceerde kleurcombinaties.
De signature-collectie JS . THONET bestaat uit twee series. Voor de serie SERIOUS heeft Jil Sander in nauwe samenwerking met het Thonet-designteam de stalenbuisklassieker S 64 een nieuwe look gegeven met glanzende frames met een titaniumlook en lederen zitting en rugleuning in vier verschillende kleuren. Daarnaast is er een variant met zitting en rugleuning in donker getint gevlochten riet in de kleur Dark Melange. Jil Sander wilde dat de houten lijsten en armleuningen van de stoelen een bijpassende hoogglanskleur krijgen. In de serie NORDIC zijn de buizen van de sledestoel juist afgewerkt met een warm aandoende matte nikkelzilver-coating, gecombineerd met wit gepigmenteerde eikenhouten elementen en met witte of naturelkleurige lederen zitting en rugleuning. Daarnaast zijn er in de serie NORDIC ook zittingen en rugleuningen van lichtkleurig gevlochten riet. In beide series heeft de klassieker een luxueuze uitstraling die het bijzondere design van het origineel benadrukt en tegelijkertijd op subtiele wijze ieder detail uitlicht.
Jil Sander staat al decennialang voor minimalisme met een bijna poëtisch purisme, gebaseerd op hoogwaardige materialen en eersteklas vakmanschap. Haar mode ontstijgt de vluchtige trends en is daarmee van blijvende relevantie. Hetzelfde geldt voor de meubels van Thonet. Vanuit een passie voor buighout en stalen buis vervaardigt deze Duitse meubelmaker design-iconen, waaronder de beroemde Bauhaus-meubels van Marcel Breuer. “We wilden deze klassiekers nieuw elan geven. In Jil Sander hebben we een geestverwante ontwerpster gevonden, want ook haar werk is geworteld in de Bauhaus-stijl”, vertelt Norbert Ruf, creative director van Thonet. Het werk van Jil Sander en de waarden van Thonet hebben veel overeenkomsten: zowel Jil Sander als Thonet stellen hoge eisen aan materiaal, afwerking en design en de daaruit voortvloeiende kwaliteit van het product. Zowel de ontwerpen van Jil Sander als de meubels van Thonet zijn bewust tijdloos van design, zodat ze lang meegaan. Innovaties in de producten zitten meestal in de details. Beide partijen onderscheiden zich door aandacht voor bijzondere structuren en een perfecte uitvoering en werken altijd vanuit het idee van goed vormgegeven bruikbaarheid.
“De mode van Jil Sander staat voor nonchalante, elegante luxe en haar creaties worden jarenlang met plezier gedragen, net zoals de meubels van Thonet een leven lang meegaan”, vindt Ruf. “Bovendien gaat het zowel Jil Sander als Thonet erom dat we via producten een boodschap overdragen.” Het luxe-aspect van de collecties van Jil Sander ligt in de uitzonderlijke kwaliteit van materiaal en design en behoudt daardoor zijn waarde en is terecht tijdloos. Het zijn duurzame meubels die je leven lang bij je blijven en de investering meer dan waard zijn. “Het was niet mijn bedoeling om deze klassiekers opnieuw uit te vinden”, aldus Jil Sander zelf. “Mij gaat het erom iets toe te voegen, de meubels te verfijnen.” Ze is gefascineerd door de lange geschiedenis van de sledestoelen en het kwaliteitsniveau van de productie in de Thonet-fabriek in Duitsland, zoals het proces van het buigen van hout. Als inspiratiebronnen voor haar nieuwe versie van de S 64 noemt ze verder onder andere de lak van Steinway-vleugels, de lederen bekleding van chique Engelse auto’s en het matte nikkelzilver van architectuurelementen van begin vorige eeuw. Ze heeft veel ervaring opgedaan met architectuur en interieurontwerp door zelf mee te werken aan de inrichting van de Jil Sander-flagship stores. Daarin koos ze bijvoorbeeld voor staal met een matglanzende nikkelzilverlegering.
De signature-collectie JS . THONET bevat ook een bijzettafel: de klassieke stalenbuis-bijzettafel B 97, een veelzijdig Thonet-ontwerp uit 1933 dat qua design aansluit bij de stoelen. De tafels van set B 97 doen qua afmetingen denken aan de bijzettafels B 9 van Marcel Breuer, maar bij de B 97 is een praktische wijziging in de constructie aangebracht. Dankzij de open zijkant kunnen de tafels ook over de rand van een bank, fauteuil of bed worden geschoven. Na gebruik passen ze weer in elkaar om ruimte te besparen. Met haar concept waarin traditionele waarden consequent worden gekoppeld aan innovatie, heeft Jil Sander de kloof tussen mode en klassiek overbrugd en de toekomst uitgetekend. In haar dialoog met de stalenbuisklassiekers van Thonet geeft ze met uitgekiende materiaal- en kleurverbeteringen de archetypen van het moderne meubeldesign een nieuwe luxe-uitstraling.