Volgend jaar bestaat de KUBUS van fabrikant Wittmann 115 jaar, Het woord ‘iconisch’ wordt veel te vaak gebruikt door verkopers en marketeers maar is in dit geval volledig op zijn plaats. Om dit te vieren komt de Oostenrijkse meubelfabrikant met een limited edition van 115 genummerde exemplaren van dit tijdloze ontwerp. In drie kleuren verkrijgbaar en uit de hoogste kwaliteit leder gemaakt, aldus Wittmann.
Josef Hoffmann (1870- 1956), de ontwerper van KUBUS, studeerde architectuur aan de Academie der Schone Kunsten in Wenen onder Carl von Hasenauer en Otto Wagner. In 1899 werd hij hoogleraar aan wat nu de Academie van Toegepaste Kunsten heet (ook in Wenen) op de jonge leeftijd van 29 jaar. In 1903 richtte hij samen met Kolo Moser de Wiener Werkstätte op, het invloedrijke design collectief.
Hoffmann ontwierp als eerste grote bouwopdracht het Purkersdorf Sanatorium (1904) even buiten Wenen en bepaalde hiermee een nieuwe, radicale standaard voor architectuur en interieurontwerp. Zijn hoogtepunt was het ontwerp voor het Palais Stoclet in Brussel (1905-1911). Dit gebouw, de woning van de Brusselse bankiersfamilie Stoclet, staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst Het was hier dat hij zijn lang gekoesterde ambitie van een Gesamtkunstwerk kon voltooien: een totaalconcept dat kunst en design verenigde op alle niveaus in strikt geometrische vormen, op zoek naar eenvoud en understatement en het beperken tot de kleuren zwart en wit (zowel binnen als buiten). Kubisme voordat Kubisme bestond en totaal Bauhaus ver voor de oprichting van de Bauhaus opleiding. In alle opzichten zijn tijd ver vooruit.
Onderdeel van dit totaalconcept in Brussel was de KUBUS (1910): een kubus uit leder waar alle oppervlakken bestaan uit een kubus patroon. In tegenstelling tot de traditionele Engelse sofa’s wisselde hij het formaat van de vierkante vlakken af terwijl hij de hoeken van de fauteuil afrondde. Een kubus bestaande uit vierkanten; helemaal Hoffman want zeer geometrisch en precies kloppend. De stoel werd in de jaren 60 opnieuw uitgebracht en nu dus weer maar dan met slechts 115 exemplaren. Met de hand gemaakt met oog voor details die helemaal kloppen kan de liefhebber die snel beslist een favoriet nummer tussen 1 en 115 uitkiezen voor deze limited edition. Verkrijgbaar vanaf 2025 in de kleuren umber, basalt en jade. Dus niet in zwart of wit, helaas. Let ook op de kubuspoten op stalen halve bollen.
Hieronder een link naar de video over het productieproces van deze bijzondere fauteuil: