Toch mooi dat een bedrijf dat belang heeft bij het bemiddelen tussen huurders en verhuurders van containers als een soort waarzegger open deuren blijft intrappen en waarschuwt voor dingen wanneer ze al zijn gebeurd. Het Duitse bedrijf Container xChange kijkt nu al terug op de maand juli en concludeert: de prijzen in China zijn stabiel gebleven maar voor containers naar Europa en de Verenigde Staten moet weer meer worden betaald.

“Orders zijn massaal naar voren gehaald en daar is vanuit China op gereageerd door de prijzen verder omhoog te gooien”, aldus de CEO van het bedrijf uit Hamburg, Christian Roeloffs. “Wanneer de orders voor de tweede helft van het jaar afnemen dan verwacht ik een daling van de tarieven.” Wacht even, zei je niet een maand geleden dat je verwachtte dat de orders voor na de vakantie juist zouden toenemen? En dat de tarieven daardoor alsnog zouden stijgen wegens krapte in het aanbod van containers? Goed, de containermarkt is een dynamische markt die van dag tot dag kan verschillen maar zeg dan: ik kan er niets zinnigs over zeggen zolang jullie maar containers via mij blijven reserveren.

De prijzen voor China naar de VS nemen toe omdat er meer vraag is naar producten dan vanuit Europa op dit moment. De tarieven naar Europa stijgen ook, maar minder hard. Een 40 voet container kost evengoed gemiddeld nog steeds meer dan 2.000 dollar van Shanghai naar Antwerpen of Hamburg, Naar Rotterdam zit het niveau onder de 2.000 dollar aldus Container xChange. Interessant detail op de Amerikaanse markt: een container naar de Westkust sturen is duurder dan naar de Oostkust, die verder weg is. Dit komt omdat men een arbeidsconflict verwacht wanneer de CAO voor havenarbeiders aan de Oostkust (45.000 man in totaal) eind september afloopt. Staken betekent niet kunnen lossen door wordt er alvast voorgesorteerd met extra verschepingen naar Long Beach, California. En dus hogere tarieven.

Roeloffs over de komende maanden: “Ik verwacht dat we de ergste stijgingen hebben gehad en dat de tarieven zich na de zomer zullen stabiliseren.” Allicht, je wilt jezelf ook weer niet helemaal uit de markt prijzen…