Vrijdag 22 juni vond in Vlaardingen de inmiddels traditionele haring party van Bree’s New World plaats in en voor het magazijn van het meubelmerk. De weergoden waren het evenement misschien iets minder gezind dan vorig jaar, de goede sfeer en de prima verzorging leden er in het geheel niet onder. Haring, vers bereid, en het lokale Vulcaan bier, vers getapt, plus een optreden van local heroes Amazing Stroopwafels waren de perfecte omlijsting van een gezellige bijeenkomst van klanten, medewerkers, familieleden en andere genodigden.

Het weer (miezerig en grijs, met af en toe een spatje regen), de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk en de daarmee gepaard gaande files van mensen die onderweg waren om deze wedstrijd te bekijken, de grote afstand naar Vlaardingen voor veel klanten van het bedrijf: er waren verschillende redenen te verzinnen waarom het minder druk was deze keer dan bij de vorige editie. Maar nogmaals: het mocht de pret geenszins drukken. Zij die er wel waren genoten zichtbaar volop van de goede zorgen en gastvrijheid van de familie Van Bree. Dit waren met name klanten uit de provincie Zuid-Holland, van Delft tot Zoeterwoude en van Schiedam tot Oude Tonge. Oude contacten werden vrolijk voortgezet en nieuwe contacten werden spontaan aangeknoopt. De familie Van Bree liep heen en weer om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelde en daarin slaagden de familieleden uiteraard volledig.

Voor zij die geen trek hadden in de fantastische haring (dit jaar minder vet en daardoor zeer smakelijk) of het prima lokale bier (in meerdere varianten gebrouwen in een gebouw aan de Vulcaanhaven van Vlaardingen, vandaar deze bijzondere naam) was er uitstekende saté met een keur aan salades en brood en werden er andere drankjes geserveerd. De band speelde zijn klassiekers Ome Arie op Hawaii en Oude Maasweg op de bekende weergaloze wijze, voor de liefhebbers stond er een beamer met een groot scherm voor Euro 2024 (vrijwel niemand keek naar het voetbal tot het moment dat Feyenoord-speler Trautner scoorde voor Oostenrijk en er luid gejuich opsteeg).

Een verrassing was het spontane verjaardagliedje dat werd aangeheven voor vader Leen van Bree die toevallig jarig bleek te zijn. Hij bedankte het vrouwelijke koor, maar gaf verder aan er geen aandacht aan te willen besteden: de gasten waren immers het middelpunt van dit samenzijn en niet hij. De zanger van de Stroopwafels haalde jeugdherinneringen op met een deel van het publiek, kleine kinderen renden vrolijk heen en weer, er was heerlijk ijs met aardbeien en slagroom voor iedereen, de city manager van Vlaardingen (een neef van de familie) heeft grote plannen om de stad van de Haringkoppen beter op de toeristenkaart te zetten en de sfeer bleef opperbest in Vlaardingen. Hopelijk volgend jaar iets beter weer en er is in ieder geval geen groot voetbaltoernooi als afleiding voor de volgende editie van dit vrolijke evenement.

De foto’s bij dit verslag zijn van Claudia Ommerink van Bree’s New World (hierboven) en van de redactie (hieronder).