Hout- en Meubileringscollege (HMC) en Koninklijke CBM, branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, zijn op 28 en 29 maart 2022 gezamenlijk aanwezig op de Meubelbeurs Destination Design in de Fokker Terminal in Den Haag (foto hierboven). HMC leidt al vele jaren studenten op tot meubelmaker en interieurbouwer en legt daarmee de basis voor veel toekomstige carrières in de branche. Zo dragen zij bij aan de continuïteit van meubelfabrikanten en interieurbouwers in Nederland.
CBM is al jaren nauw betrokken bij het HMC. Samen geven zij jonge talenten de kans zich te presenteren aan de branche tijdens deze beurs. Vijf oud-studenten laten werk zien waarmee ze onlangs zijn afgestudeerd. Tevens is dit een sneak preview van werk dat ook te zien zal zijn tijdens de komende Masterly in Milaan in juni 2022.
De ontwerpers
Slimpf Finére Stúre | Ontwerper: Gilbert de Jonge
“Een stoel met veel detail en een windroos van maqueterie die uitmondt tot een bloem. De stoel fungeert als schilderslijst voor dit inlegwerk. Is het wel een stoel om op te zitten? Het publiek confronteert mij met het tegendeel.”
De Denker by Loub” | Ontwerper: Louen Buurman
“Ik kom uit een familie waarbij kunst een belangrijk onderdeel van de opvoeding is. Daarmee heb ik de basis gelegd voor dit meubel. Het is een kastje gemaakt van massief hout en gefineerd plaatmateriaal. Opmerkelijk en uniek is het front. In het font komen de contouren van ‘De Denker’ van kunstenaar Auguste Rodin op subtiele wijze – in de Amerikaans noten latten – als optische illusie naar voren.”
Tante Lien | Ontwerper: Youri van Lingen
“Tante Lien, een verplaatsbare werkplek. Compleet demontabel, makkelijk te verplaatsen en een in hoogte verstelbaar bureaublad. Ontworpen voor mensen die thuiswerken en weinig ruimte hebben.”
No Waste Chair | Ontwerper: Kees Dekkers
“De No Waste Chair” herbergt datgene dat is afgeschreven en geen tweede leven meer krijgt. De stoel is rauw, confronterend en dwingt je tot nadenken over het probleem dat afval heet. Het omhulsel is gemaakt van 100% gerecycled acrylaat en dient als vitrine voor de inhoud. Hiermee wordt het afval en diens oorspronkelijke eigenaar in de kijker gezet en bewustwording en gedragsverandering gestimuleerd. Echte verandering begint tenslotte bij jezelf.”
PIER: Past in elke ruimte | Ontwerper: Guus Schouman
“PIER is een modulair systeem waarbij naar eigen inzicht en wens een compositie kan worden gemaakt. Hier is geen gereedschap bij nodig. Door de tandverbinding is het mogelijk om steeds een andere samenstelling te maken. PIER is gemaakt van iepenhout uit Amsterdam. Deze bomen hebben op de Lindengracht gestaan en zijn gekapt vanwege ziekte.”