Als gevolg van het afzeggen van de Heimtextil editie van dit jaar komt de organisatie vanuit Frankfurt met een digitale manier van het presenteren van 24 vernieuwende materialen voor het interieur. Deze Future Materials Library is te zien via www.heimtextil.messefrankfurt.com/future.

Hierin laat Heimtextil zien wat er fysiek te zien had moeten zijn in januari van dit jaar. Nu kan de bezoeker 24/7/365 deze innovatieve materialen bekijken en bestuderen. De organisatie hoopt dat hiermee creativiteit en milieubewustzijn bij ontwerpers nog meer worden gestimuleerd. De collectie is bijeengebracht door het Londense futures-research agency, FranklinTill. “We zijn in een overgang naar materialen die de balans met de aarde meer in evenwicht brengen. Als onderdeel van de Heimtextil Trends 21/22 laten we deze opwindende innovaties zien, afkomstig van over de hele wereld”, aldus Caroline Till van FranklinTill.

FranklinTill heeft de materialen ondergebracht in vier thema’s: REGENERATIVE CROPS, REMADE FIBRES, HARVESTING WASTE STREAMS en SUSTAINABLE COLOUR.

Een voorbeeld van het eerste thema is het Britse bedrijf Tengri, dat zeldzaam yak garen  direct betrekt van een georganiseerde groep yakherders uit de Mongoolse Khangai regio. Naast dit garen levert Tengri ook hennep, brandnetels en vlas als garens.

Wat betreft remade fibres zijn er de Finnen van Ioncell die een ionische vloeistof aanbieden waarmee gebruikt textiel, pulp, oude kranten en karton veranderen in sterke textielgarens voor duurzame stoffen van een hoge kwaliteit met een lange levensduur.

Tarkett is ook te zien met het tweede leven dat zij geven aan tapijttegels: na inzameling worden de rug en de garens gescheiden, gereinigd en opnieuw gebruikt voor tapijttegels. Het gerecyclde garen is dan voor 95 procent puur, de backing wordt tot granulaat vermalen en opnieuw gebruikt als tapijtrug.

In Japan gooit men jaarlijks 28 miljoen ton voedsel weg en Food Textile uit Japan wil dit verminderen door van voedselresten duurzame textielverf te maken. Denk aan blauwe bessen, rode kool, koffie en matcha als basis voor deze kleurstoffen. Heldere, natuurlijke kleuren.

U ziet het, deze voorbeelden willen designers (en consumenten) er toe brengen serieus na te denken over de circulaire economie, zeker nu er een groot tekort is aan traditionele grondstoffen. Met name de productie van textiel vreet grondstoffen en produceert veel afval. De hoge omloopsnelheid van stoffen omwille van de mode is enorm schadelijk gebleken. Op de toekomst gerichte designers omarmen daarom natuurlijke materialen die minder energie vergen om te maken en die  de planeet en het klimaat sparen.

De Future Materials Library maakt deel uit van de trends zoals Heimtextil deze al bijna dertig jaar lang presenteert tijdens de beurs. Zelfs tijdens de huidige crisis Maken deze Heimtextil Trends een vitaal onderdeel uit van de beurs als inspiratie voor de gehele textielbranche. De organisatie beoogt innovaties breder te trekken naar een lifestyle setting die voor de meeste bezoekers herkenbaar is. Tegelijkertijd scant het trendteam het aanbod van de exposanten en selecteert die producten die een trend aantonen. Met de nadruk op duurzaamheid in de productieketen. Te zien op de digitale bibliotheek vanaf nu en in het echt in januari 2022 op de beurs in Frankfurt.

De Future Materials Library:

www.heimtextil.messefrankfurt.com/future