Eerder berichtte Interior Business Magazine al uitgebreid, zowel online als in het magazine, over de stand van zaken bij Recor. De ondernemingsrechtbank in Hasselt sprak zoals u heeft kunnen lezen, eerder het faillissement uit over de meubeltak van Recor. Hiermee raakten 187 medewerkers hun baan kwijt. Er werden curatoren aangesteld (Bernaerts, Mailleux en Ruysschaert). Voor de zitmeubelen werd oeen oplossing gevonden doordat de kleinzonen van de oprichter van Recor deze hebben overgenomen en voortzetten onder de naam Sitac NV. Helaas is een dergelijke oplossing voor de meubeltak (kasten en tafels) niet mogelijk gebleken. Er waren aanvankelijk vier partijen die zich bij de rechtbank hadden aangemeld, maar deze hebben allemaal afgezien van een overname. De directie heeft de medewerkers gevraagd door te werken omdat er nog ongeveer 2 miljoen euro aan orders in de boeken staat, maar de vraag is of de medewerkers hiertoe nog bereid zijn, zo stelt een vakbondsvertegenwoordiger. De motivatie is, volgens hem, inmiddels ver te zoeken bij de medewerkers van het getroffen bedrijf.
Persbericht
Woensdag ontving onze redactie het volgende persbericht van Recor:
Afgelopen vrijdag en gisteren vond er bij Recor NV een Bijzondere ondernemingsraad plaats. Even ter herinnering:
● Recor NV heeft in april een verzoekschrift ingediend bij de Ondernemingsrechtbank om bescherming te krijgen ten aanzien van haar schuldeisers (WCO procedure). De aanleiding voor deze WCO procedure moet gezien worden in een brede context: een markt in transformatie, druk op internationale contracten, COVID-19 en het uitblijven van overheidssteun in het kader van het Corona steunfonds.
● De rechtbank heeft dat verzoek goedgekeurd op 18 mei en Recor NV heeft 4 maanden gekregen om samen met een gerechtsmandataris op zoek te gaan naar overnemers binnen of buiten de Recor Group voor de twee activiteiten: zitmeubel en meubel.
● De rechtbank heeft het bod van de familie Corthouts op de zitmeubel divisie van Recor NV goedgekeurd en deze activiteit is ondertussen overgenomen. Met deze doorstart blijven er meer dan 50 jobs in België behouden.
● Ondanks verwoede pogingen van de Directie en de gerechtsmandataris en uitvoerige gesprekken met kandidaat-overnemers is er geen geldig bod uitgebracht op de meubel divisie en heeft de Rechtbank bijgevolg het faillissement uitgesproken op 19 augustus en curatoren aangesteld voor de verdere afhandeling.
Gemiste kans: geen tijdelijke herstart meubelproductie onder curatele Aangezien er nog een meubel orderportefeuille van meer dan 2 miljoen euro open stond en er nog heel wat grondstoffen aanwezig waren, wilden de familie Corthouts en de Directie van Recor NV er alles aan doen om de productie terug tijdelijk op te starten. Ze hebben de curatoren kunnen overtuigen om een voorstel uit te werken om de orderportefeuille af te werken en uit te leveren. De curatoren hebben het voorstel afgelopen vrijdag en gisteren op een Bijzondere Ondernemingsraad voorgelegd aan de sociale partners, maar ze zijn er tot onze grote spijt niet in geslaagd om tot een akkoord te komen. De vakbonden en het aanwezige personeel hebben jammer genoeg het voorstel van de curatoren niet aanvaard. We kunnen niet anders dan hun beslissing respecteren. We zijn ons bewust van de grote impact hiervan op onze retail partners en talloze consumenten die hun bestelling niet geleverd zullen krijgen en we bieden onze oprechte excuses aan. Niemand heeft dit gewild. We leven mee met de werknemers van Recor NV in deze moeilijke periode en we bedanken hen voor hun jarenlange inzet.
Over Recor Group
Recor Group is al meer dan 70 jaar actief in de meubelsector. De Belgische meubelgroep zet na het faillissement van Recor NV en de stopzetting van de meubeltak, de productie van salons en relaxfauteuils verder met de vennootschap SITAC Europe NV. Daarnaast is de groep met de vennootschap Recor Bedding NV actief in de productie van matrassen, bedden en sofabedden (hoofdzetel Genk) en heeft de groep productiefaciliteiten in Centraal-Europa. Er werken nog steeds meer dan 400 mensen voor de verschillende divisies van de meubelgroep, waarvan meer dan 100 in België.